Breuksteen is een bijzondere steensoort, die vaak in tuinen terug te zien is. De ruwe vormen van deze steen maken hem uitermate geschikt voor een rotstuin, maar ook bijvoorbeeld om schanskorven mee te vullen. Maar waar komt het vandaan en waar kan de breuksteen het beste voor gebruikt worden? Een korte introductie, zodat je weet hoe het gewonnen wordt en waar je het in de toekomst goed voor kan gebruiken.
Breuksteen wordt gewonnen met dynamiet
Breuksteen is een natuursteen, die wordt gewonnen in een steengroeve. Hier wordt springstof gebruikt en de ontploffing die hierdoor ontstaat, geeft de stenen zijn karakteristieke, onregelmatige vormen. Het is een steensoort die al honderden jaren in gebruik is; veel oude kerken en kastelen zijn gemaakt van breuksteen. Neem de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht. De bouw van deze kerk begon al in ongeveer 1000 na Christus en hiervoor werd voor een groot deel breuksteen gebruikt. Tegenwoordig is het een steensoort die wat minder in de bouw wordt gehanteerd, maar zijn er andere toepassingen mogelijk
Breukstenen als dijkverzwaring
Wie wel eens over de Afsluitdijk heeft gelopen, weet dat er naast de dijk heel veel zware stenen liggen. Dit zijn ook breukstenen en ze zijn speciaal gewonnen om te dienen als dijkverzwaring. Golfslag kan schade aan de dijk toebrengen en door er veel breukstenen neer te leggen, wordt deze schade voorkomen. Ook de zeewering van de Tweede Maasvlakte maakt gebruik van breukstenen om de dijken te verzwaren en te beschermen. Deze breukstenen komen uit het Noorse Bremanger, maar heten in de volksmond eerder waterbouwstenen.
Breukstenen voor in de tuin
Een rotstuin is een fraaie tuin waar een bepaalde sfeer wordt gecreëerd en een woestijn-achtige situatie wordt nagebootst. Om dit te doen, worden vaak breukstenen gebruikt. Deze stenen hebben met hun onregelmatige vorm een rotsachtig voorkomen, wat ze uitstekend geschikt maakt voor dergelijke tuinen.
Het vullen van schanskorven
Tenslotte is de breuksteen bij uitstek geschikt om schanskorven mee te vullen. Deze korven worden vaak gebruikt als afscheiding binnen de tuin, of van het erf. De schanskorven worden eerst voorzichtig gevuld met grote stenen, waarna de kleinere stenen erin worden gegoten, zodat de gaten worden opgevuld. Af en toe aanharken een met een rubberen hamer aanstampen zorgt dat de stenen goed komen te liggen en niet meer kunnen verschuiven. De stenen kunnen ook goed schoongehouden worden door ze af en toe wat om te ‘woelen’, zodat elke steen genoeg zonlicht krijgt om de algen weg te houden.
Schanskorven schoonhouden
Zoals gezegd moeten de stenen genoeg zonlicht krijgen om de algen tegen te gaan, maar mocht dat niet helemaal lukken, dan kunnen de breukstenen in de schanskorf eenvoudig schoongemaakt worden met een schoonmaakmiddel. Hiervoor is voldoende te krijgen en het werkt bijzonder eenvoudig, in combinatie met wat water. Zet de tuinslang erop, voeg het schoonmaakmiddel toe en de algen en aanslag zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen en wegspoelen. Dit maakt de schanskorf een eenvoudig te onderhouden tuinafscheiding, die dankzij de breukstenen een hele lange tijd kan meegaan.