Terras gezellig inrichten

De zomer is nu echt aangebroken: de tijd om lekker te ontspannen in de tuin. Kan jouw tuin wel een opknapbeurt gebruiken? Of is jouw terras echt toe aan een make-over? Het inrichten van het terras lijkt misschien makkelijk, maar er zijn een heleboel dingen waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de ligging van de tuin en de stijl van de bestrating. Hieronder vind je een aantal handige tips om je tuin zo gezellig mogelijk in te richten.

Terras in de zon of schaduw?

Voordat je leuke tuinmeubels aanschaft, is het belangrijk om rekening te houden met de ligging van het terras. Wil je graag in de zon of in de schaduw zitten? Een terras dat pal in de zon ligt, is niet altijd de beste keuze. Een schaduwterras is vooral fijn als je niet zo goed tegen de warmte van de zon kan. Bovendien creëer je in de schaduw een perfecte plek om te eten. Er is namelijk niks lekkerder dan buiten eten op een warme dag. Ligt jouw tuin op het zuiden? Dan is het verstandig om een parasol aan te schaffen. Het is namelijk niet slim om de hele dag in de zon door te brengen (1).

Welke bestrating kies je?

Het kiezen van de juiste bestrating is geen makkelijke taak. Er is namelijk ontzettend veel keuze. Bedenk van tevoren welke sfeer je in de tuin wilt creëren. Ga je voor strak en modern? Of is de romantische stijl meer jouw ding? Bij elke stijl past een andere soort bestrating. Een grote tegel past bijvoorbeeld erg goed bij de moderne stijl. Denk ook goed na over de kleur van de bestrating. Deze bepaalt namelijk voor een groot deel de sfeer in de tuin (2).

Indeling van het terras

Nu je de juiste bestrating hebt gekozen, kun je gaan nadenken over de indeling van het terras. Wil je het terras gebruiken om te zonnen? Of wil je een plekje hebben om te eten? Zorg dat je genoeg ruimte creëert, zodat niet alleen gezinsleden, maar ook visite ergens kan zitten. Maak een plattegrond en houd hierbij rekening met de ligging van het terras. In de zon kun je bijvoorbeeld een aantal ligstoelen neerzetten, maar een eettafel geef je het liefst een plekje in de schaduw. Is het terras bevestigd aan je huis? Houd dan altijd rekening met de lijnen van de woning. De inrichting van de tuin moet namelijk goed aansluiten bij de inrichting van het huis (3).

Terras inrichtenGezellige meubels kunnen niet ontbreken

Tuinmeubels kunnen natuurlijk niet ontbreken op een gezellig terras. Ook bij het kiezen van meubels is het belangrijk om naar de stijl van de tuin te kijken. Kies bijvoorbeeld voor een grote robuuste tuintafel passend bij de moderne stijl. Wil je ultiem ontspannen op je nieuwe terras? Kies dan voor een loungeset. Deze bestaat in de meeste gevallen uit een hoekbank of meerdere loungestoelen en een salontafel. Een loungeset is uitermate geschikt om relaxed op te zitten. Bovendien kun je met gemak een heel gezelschap kwijt op een grote hoekbank. Naast de stijl is het natuurlijk belangrijk dat je comfortabel kunt zitten of liggen op je nieuwe tuinmeubels. Dit is een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar we adviseren om meubels altijd in de winkel uit te proberen. Zo kom je er snel genoeg achter of de bank of stoel comfortabel zit en geschikt is voor jouw terras. 

Leuke tuinaccessoires

Om je tuin nog gezelliger te maken, kun je een aantal leuke accessoires aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan een paar gezellige kussentjes voor op de loungebank of een gebreid kleed. Vergeet ook zeker de verlichting niet. Verlichting zet namelijk echt de puntjes op de i. Wist je dat je tuinaccessoires ook gewoon in de kringloopwinkel kunt kopen? Het vergt misschien een tijdje zoeken, maar er is altijd wel iets leuks te vinden. Op deze manier geef je niet alleen een product een tweede leven, maar draag je ook je steentje bij aan het milieu. 

Geef kleur aan het terras met planten

Een van de makkelijkste manieren om je terras gezellig te maken, is door het neerzetten van planten in potten. Nu vraag je je misschien af: welke planten zijn geschikt voor mijn terras? Dit hangt erg af van de ligging. Namelijk niet alle planten groeien goed in de schaduw. We zetten een aantal plantensoorten voor het terras op een rij (4).

In de zon:

 • Margrieten
 • Rozen
 • Lavendel
 • Anjers
 • Geranium
 • Viooltjes

In de schaduw:

 • Hosta
 • Varens
 • Klimop
 • Fuchsia
 • Hortensia

Natuurlijk zijn er nog veel meer geschikte planten voor het terras. Wij hebben alleen een selectie gemaakt van de soorten die het zeker weten goed doen in de zon of in de schaduw. Op zoek naar meer handige tuininrichting tips of tuininspiratie? Tuininrichting is namelijk echt een vak apart en wij helpen je daarom graag een eindje op weg met onze handige tips en tricks!

Bronnen:

1: https://tuinseizoen.com/een-paar-tips-voor-een-fijn-terras/

2: https://tuinseizoen.com/de-juiste-tuinverharding-kiezen-12-tips/

3: https://www.vtwonen.nl/tuinieren/terras-balkon/terras-inrichten/

4: https://nl-nl.bakker.com/blogs/tuinplanten/terrasplanten-in-pot-kleuren-het-terras

Comments are disabled.