tuingereedschapTuingereedschap

Een echte tuinier kan niet zonder zijn tuingereedschap. Het grootste gedeelte van het tuinwerk is namelijk niet met blote handen te doen, zoals bijvoorbeeld snoeien en harken. De schappen van de tuincentra hangen vol met allerlei instrumenten en apparaten, maar welke zijn nou echt onmisbaar? Een hobbytuinier hoeft natuurlijk geen verticuteermachine te kopen, maar een gieter is wel altijd handig. We bespreken daarom het tuingereedschap voor beginners tot en met experts: van de bezem tot de zaag.

Essentieel tuingereedschap voor iedereen met een tuin

De belangrijke bezem

Je zou zeggen dat dit voor zich spreekt, maar toch wordt de simpele bezem nog te vaak over het hoofd gezien. Als men op pad gaat om nieuw tuingereedschap aan te schaffen vergeten ze vaak de meest voor de hand liggende dingen. En een bezem is juist onmisbaar voor iedereen met een tuin. Onthoud wel dat een buitenbezem niet hetzelfde is als een binnenbezem. Een bezem voor binnenshuis heeft zachte haren, terwijl een bezem voor buiten juist harde haren heeft. Deze harde borstel maakt een groot verschil bij het wegvegen van zand en vuil dat tussen de tegels zit. Met een bezem maak je gemakkelijk en snel je terras weer netjes.

De handige hark

Net als de bezem is de hark ook gemakkelijk tuingereedschap om te vergeten. Vooral als je in de zomer nieuw gereedschap denk je misschien niet direct aan een hark. Dat komt omdat er natuurlijk nog geen bladeren in de tuin liggen. Zodra de herfst begint zul je zien dat de hark je beste vriend is. Met het grootste gemak verwijder je alle bladeren van je gazon en je bloembedden, zonder dat je het gras beschadigt en de aarde overhoop haalt.

Nog handiger is misschien wel de multihark. Een multihark heeft extra ingebouwde functies. Hij kan naast alleen harken, ook zeven en scheppen. Ook kun je een multihark gebruiken als riek. Het is dus echt een multifunctioneel tuingereedschap. Bovendien is de multihark speciaal ontworpen om stevig, duurzaam en ergonomisch te zijn.

De geweldige gieter

Het laatste stuk tuingereedschap van de drie essentiële instrumenten. De gieter is volgens ons een must have voor iedereen met een tuin. Vooral als je potplanten hebt is een gieter het ideale tuingereedschap. Je geeft gemakkelijk en snel water aan de planten zonder dat je de tuinslang uit hoeft te rollen. Het beste is om een paar gieters van verschillende groottes te kopen. Met een grote tuingieter geef je een klein tafelplantje namelijk al gauw te veel water. Ook is een kleinere gieter handig tuingereedschap op dagen dat planten iets minder water nodig hebben, terwijl een grote gieter juist uitkomst biedt op warme zomerdagen. Vooral als je geen buitenkraan hebt is een gieter echt cruciaal.

Tuingereedschap voor beginners

Een scherpe schaar

Met een snoeischaar verwijder je zonder moeite takken van planten. Veel planten hebben een regelmatige snoeibeurt nodig om mooi en levendig te blijven. Dit moet altijd gebeuren met een goed en scherp tuingereedschap, zodat er een gladde snoeiwond ontstaat. Een gladde wond is belangrijk voor een goed herstel. Met een botte schaar maak je ruwe snoeiwonden die de kans op een schimmel- of bacteriële infectie een stuk groter maakt.

Een snoeischaar is als tuingereedschap niet geschikt voor dikke takken. Voor dikke takken gebruik je een takkenschaar. Zo’n schaar is een stuk langer dan een snoeischaar. Hierdoor zet je meer kracht op de schaar waardoor je ook dikke takken gemakkelijk afknipt. Door de lengte is hij ook geschikt voor planten waar je anders niet bij kunt.

De laatste schaar die we bespreken is de heggenschaar. Je denkt misschien dat drie verschillende scharen als tuingereedschap te veel van het goede is, maar een heggenschaar is erg handig. Met een heggenschaar snoei je je heggen namelijk met het grootste gemak in de vorm die jij wilt. Het is qua ontwerp een soort kruising tussen een snoeischaar en een takkenschaar.

Een goede grasmaaier

De meeste tuinen hebben een gazonnetje en dus is een grasmaaier volgens ons onmisbaar in ieder tuinhuisje. Vooral in de warmere maanden groeit gras veel sneller dan je denkt en ongemaaid gras is natuurlijk geen gezicht. Het soort grasmaaier dat je aanschaft is afhankelijk van de grootte van je gazon. Voor kleinere gazons is een kleine elektrische of zelfs een handmaaier al voldoende. Maar als je een groot grasveld hebt is het beter om te investeren in een grasmaaier met wat meer capaciteit. Hoe groter het grasveld, des te groter de grasmaaier.

Een stevige schop, onmisbaar tuingereedschap

Een schep, schop of spade. Drie verschillende woorden voor een simpel stuk tuingereedschap. Voor een beginnende tuinier is een schop echt onmisbaar. Het is ideaal om gaten te maken voor nieuwe planten en om oude planten uit te graven. Voor kleine plantjes en bloemen gebruik je een kleine handschep. Die houd je gemakkelijk in één hand vast, zodat je je andere hand vrij hebt. Voor grotere planten als struiken of bomen gebruik je een grote schop als tuingereedschap. Daarmee zet je gemakkelijk genoeg kracht om binnen no-time een groot gat te graven. Een goede schop gaat jarenlang mee. Het is daarom een goed idee om te investeren in een schop van een hoge kwaliteit. Zo’n uitstekende schop is duurzaam, roest niet en blijft bijna een leven lang goed.

tuin

Tuingereedschap voor experts

Een fantastische verticuteermachine

De naam doet misschien anders vermoeden, maar een verticuteermachine is geen specialistisch apparaat van een raketwetenschapper. Het is een relatief simpel tuingereedschap dat mos, onkruid, gazonvilt en snoeiresten weghaalt. Eigenlijk is het een soort grasmaaier die verticaal snijdt. De term verticuteren is dan ook een samenstelling van de Engelse woorden ‘vertical’ (verticaal) en ‘cut’ (snijden). Het tuingereedschap zorgt ervoor dat het gazon weer kan ademen door de dikke laag mos en dood gras weg te halen. Hierdoor dringen water, lucht en voedsel weer gemakkelijk door de bodem. Ook krijgen de wortels extra ruimte om te groeien. Voorheen verkocht men vooral verticuteermachines op benzine, maar tegenwoordig zijn het vooral de elektrische verticuteermachines die populair zijn als tuingereedschap.

Een harde hogedrukreiniger

Om je terras en tuinmeubilair écht schoon te maken gebruik je een hogedrukreiniger als tuingereedschap. Hardnekkige aanslag en vuilresten verdwijnen met een hogedrukspuit als sneeuw voor de zon. Het werkt door water met een extreem hoge druk uit de spuitmond te drukken. De druk loopt bij sommige machines zelfs op tot zo’n 150 bar. Hiermee blaas je met dit tuingereedschap gemakkelijk iedere vorm van aanslag weg. Een hogedrukreiniger bespaart zoveel tijd en energie dat het iedere cent waard is. Na een spuitbeurt zien je tuinmeubelen er weer uit als nieuw.

Een zaag

Een goede houtzaag mag als tuingereedschap eigenlijk niet ontbreken in de inventaris van een echte tuinier. Net als een schop gaat een degelijke zaag een leven lang mee. Een zaag is ideaal voor het weghalen van takken die te dik zijn voor een takkenschaar. Daarnaast is een zaag handig bij allerlei andere klusjes. Als je zelf een tuinbank of bloembed van steigerhout gaat maken bijvoorbeeld. Een tuinzaag is vaak net iets anders dan een ‘gewone’ houtzaag. Het heeft vaak een handvat aan beide uiteinden van de zaag. Ook heeft een tuinzaag iets meer ruimte tussen het zaagblad en de handvatten.