tuininspiratie

Tuininspiratie

Lekker knutselen, prutsen en nieuwe dingen bedenken om je tuin leuk en mooi te maken.. Creatief bezig zijn is heerlijk. Het geeft rust en voldoening om je eigen werkjes in je tuin te zien. Maar wat als je geen inspiratie hebt en je je tuin toch op wilt vrolijken? Kijk dan gewoon naar ideeën van anderen voor inspiratie voor je tuin. Ze zeggen niet voor niets: beter goed gejat dan slecht bedacht. Er zijn duizenden mensen die maar al te graag hun beste tuinideeën met je delen. Inspiratie voor je tuin opdoen is dus helemaal niet zo moeilijk. Om je op weg te helpen vind je hier alvast wat leuke ideeën.

Een kleurrijke tuin in een handomdraai

Een vrolijke tuin begint natuurlijk met kleuren. Kleur vormt bovendien de basis voor de inspiratie voor je tuin. Gelukkig heeft de natuur ons allerlei prachtige kleuren gegeven. Er zijn onder andere bloemen in het paars, oranje, rood, wit. Door de juiste bloemen in de juiste combinatie te planten krijgt jouw tuin direct een prachtige uitstraling. Vaak raden we mensen als inspiratie aan om een kleurenpalet te kiezen dat bij bepaalde elementen van hun huis past. Rode dakpannen en rode bloemen bijvoorbeeld. Of een bruine voordeur met gele en oranje bloemen staat ook erg leuk. Om het wat overzichtelijk te maken bespreken we hier de meest voorkomende kleuren in de natuur. Ook geven we je inspiratie per kleur.

Witte bloemen voor een rustige sfeer in je tuin

De kleur wit staat traditioneel gezien voor puurheid, schoonheid, frisheid, licht en onschuld. In de tuin brengt het ook een soort rust mee. Dat komt omdat witte bloemen wel opvallen, maar niet heel fel zijn. Het is vooral mooi als het contrasteert met bijvoorbeeld zwarte dakpannen of donkere muren. Maar ook als je witte muren hebt passen witte bloemen daar erg goed bij. Witte bloemen die het in Nederland goed doen zijn bijvoorbeeld margrieten, herfstanemonen en stokrozen.

Gele/oranje bloemen

De kleuren geel en oranje passen in een tuin heel erg goed bij elkaar. Ook de symbolische betekenissen van de kleuren overlappen elkaar voor een groot gedeelte. De kleur geel staat bijvoorbeeld voor energie, groei, vreugde en warmte. De kleur oranje staat voor vitaliteit, feestelijkheid, gezelligheid en optimisme. Gele en oranje bloemen maken iedere tuin vrolijk en opvallend. Voorbeelden van oranje en gele bloemen voor een Nederlandse tuin zijn zonnebloemen, herfstchrysanten en daglelies. Of kijk op internet voor meer inspiratie voor je tuin.

Inspiratie voor rode en roze bloemen

De kleur rood heeft misschien wel de meest bekende symbolische betekenis. Het is natuurlijk de kleur van de liefde. Maar het staat ook voor verleiding, daadkracht, stijl en hartstocht. De symboliek van roze bloemen komt grotendeels overeen met rode bloemen. Het staat voor romantiek, zachtheid, zoetheid en onschuld. In de tuin heeft rood een mooie aantrekkingskracht. Roze heeft hetzelfde effect maar valt iets minder op. Een paar voorbeelden van mooie rode of roze bloemen zijn de akelei, asters en klaprozen.

Blauwe/paarse bloemen

Blauw en paars zijn allebei prachtige kleuren. Blauw staat namelijk voor onschuld, vrede en eeuwigheid. Paars staat juist meer voor waardigheid, rijkdom en wijsheid. Toch passen deze kleuren in de tuin erg goed bij elkaar. Ze passen ook bijna overal bij. Blauwe en paarse bloemen die goed groeien in ons koude kikkerlandje zijn ridderspoor, kalimeris en vlambloemen.

Inspiratie voor een tuin die lekker ruikt

Naast kleur is ook geur een erg belangrijk element van een goede tuin. Een tuin die lekker ruikt valt direct op. Denk maar eens aan die heerlijke geur in een bloemenwinkel. Het is toch geweldig als je dit iedere keer ruikt wanneer je de deur uitgaat? Maar niet alleen menselijke bezoekers houden van een tuin die lekker ruikt. Ook vlinders houden van de heerlijke geuren die bepaalde planten afgeven. Een tuin vol vlinders ziet er bovendien super gezellig uit en brengt leven in de brouwerij. Wil je ook heerlijke geuren in je tuin? Dan geven wij je alvast wat inspiratie:

Lavendel

Deze prachtige paarse bloemen groeien vooral in het mediterrane gebied. Toch doet deze mooie plant het ook erg goed in Nederland. De geur van lavendel is misschien wel de meest herkenbare van alle bloemen. Naast de traditionele kleur paars zijn er ook blauwe, roze en witte lavendelsoorten. Lavendel bloeit van mei tot augustus en ruikt dan het sterkst. Je haalt gemakkelijk de geur in huis door een aantal bloemen af te knippen. Droog de bloemen tot ze goed uitgedroogd zijn en stop ze dan in een katoenen zakje. De hele kamer ruikt dan naar lavendel. Leuk voor in de badkamer bijvoorbeeld.

Boerenjasmijn

Ook de geur van jasmijn is voor veel mensen erg herkenbaar. Het is dan ook een geur om van te houden. Het aroma van jasmijn werkt zeer ontspannend en wordt daarom vaak in zeep, shampoo en badzout gebruikt. In Nederland kom je de boerenjasmijn vaak tegen. Eigenlijk is de boerenjasmijn geen echte jasmijn, maar hij ruikt er wel naar. De boerenjasmijn is een echte voorjaarsbloeier en trekt ook vlinders en bijen aan. Samen met de prachtige witte bloemen is dit een plant die niet mag ontbreken.

Roos

De roos is één van de typische geurende bloemen en is wereldwijd bekend om haar schoonheid. De geur alleen al is voor velen een reden om rozenstruiken te planten. Net als bij veel andere bloemen is de geur van rozen vooral geconcentreerd in de bloemblaadjes. Hoe voller de roos dus is, hoe sterker deze ruikt. Er zijn speciale rozensoorten die gekweekt zijn om hun geur, zoals bijvoorbeeld de ‘Friesia’. Gele en oranje rozen groeien vaak het sterkst!

rozenInspiratie voor een vogelvriendelijke tuin

Wil je graag inspiratie voor wat meer leven in je tuin? Een tuin wordt pas een echte tuin wanneer er allerlei dieren op bezoek komen. Vogels zijn vrolijke flierefluiters en zijn geweldig om naar te kijken. Maar om vogels aan te trekken moet je wel schuilplaatsen voor ze creëren. Vogels zijn namelijk schuchtere beestjes en zoeken altijd een veilige plek op. Dat is vaak tussen de takken en bladeren van hoge bomen of heesters. Vogelvriendelijke struiken zijn bijvoorbeeld hazelaars of hulsten. Maar ook klimplanten zoals de winterjasmijn of klimhortensia zijn erg geliefd bij onze gevederde vrienden. Als ze maar beschut en beschermd zijn door de takken en bladeren van de plant.

Als ze nog niet in grote getalen komen opdraven geef je ze gewoon nog een extra zetje door allerlei lekkernijen op te hangen. Vogels houden vooral van zaden en noten. In iedere dierenwinkel koop je vetbollen, vogelpindakaas of andere heerlijke traktaties die gevuld zijn met al dat lekkers. Zo heb je binnen een mum van tijd een vogelparadijs achter huis. Je maakt ook gemakkelijk zelf een vetbol met slechts wat frituurvet en een zadenmengsel. Dat doe je zo:

  1. Smelt wat frituurvet in een pan. Laat het niet heet worden, want dan kook je de zaden.
  2. Meng het zadenmengsel door het frituurvet en laat het wat afkoelen
  3. Giet het voordat het helemaal gestold is in een vorm (wij gebruiken de helft van een melkpak)
  4. Duw een stevig touw of draad in het mengsel (hier hang je de vetbol mee op)
  5. Wanneer het mengsel gestold is haal je het er voorzichtig uit
  6. Hang de vetbol vlakbij een veilige plek op

Let er wel op dat je alleen ongezouten en ongebruikt frituurvet gebruikt. Ook het zadenmengsel moet ongezouten zijn. Zout is namelijk erg slecht voor vogels. Koop dus geen zaden die voor menselijke consumptie bedoeld zijn. De dierenwinkel heeft mengsels speciaal voor vogels.