tuininrichtingTuininrichting

Even lekker in het zonnetje genieten van een alcoholische versnapering, kijken hoe de vogeltjes in en uit het huisje vliegen; de tuin is jouw eigen paradijs aan huis. Het moet dus een aangename plek zijn waar je helemaal tot rust komt. Het aanleggen van je tuin is daarbij nog maar de eerste stap. Daarna komt de tuininrichting en dat komt best veel bij kijken. Je moet rekening houden met de beschikbare ruimte, de effectiviteit van het ontwerp en natuurlijk je eigen smaak. Tuininrichting is echt een vak apart. Gelukkig kan je deze klus ook prima zelf aanpakken. We helpen je daarom graag een eindje op weg met handige tips en ideeën.

Zelf een tuinplan maken

Een tuin is natuurlijk geen echte tuin zonder planten. Bloemen, struiken, heggen en bomen maken de tuin. Maar welke planten moet je kiezen? Ga je voor veel groenblijvende planten of juist voor veel mooie bloeiers? De keuze die je maakt voor je tuininrichting hangt af van een paar factoren. Natuurlijk is je eigen smaak hier het allerbelangrijkste. Maar ook de grondsoort, het aantal zonuren en de grootte van je tuin zijn erg belangrijk. Het is altijd handig om van tevoren een beplantingsplan te maken. In dit plan verwerk je al deze punten om uiteindelijk overzichtelijk te krijgen welke planten het beste in jouw tuin passen.

Begin bij tuininrichting met het schetsen van je tuin. Dat hoeft natuurlijk geen meesterwerk te worden, het gaat erom dat de contouren en basiselementen van je tuin op papier staan. Vervolgens houd je één hele dag om het uur bij waar de schaduwplekken zich bevinden. Doe dit het liefst in de lente of zomer. Zo kom je erachter welke delen van je tuin geschikt zijn voor welke planten. Sommige planten, zoals zonnekruid, staan namelijk graag in de volle zon. Andere planten, zoals monnikskap, groeien juist liever in de schaduw.

Noteer vervolgens op het tuinplan waar de verschillende elementen komen te staan. Nadat je de paden, heggen en sierplanten intekent ben je klaar met jouw eigen tuinplan. Nu is het tijd om naar geschikte planten te zoeken voor de verdere tuininrichting.

Tips voor tuininrichting met weinig ruimte

Een kleine tuin maakt de tuininrichting een stukje moeilijker. Je moet de ruimte die je hebt namelijk zo goed mogelijk gebruiken. De kans is bovendien groot dat mensen met een kleine tuin in steden of andere dichtbebouwde gebieden wonen. Dit zorgt voor iets meer schaduwplekken dan in andere tuinen. Ook kijken de buren vaak recht in de tuin. Dit los je allemaal gemakkelijk op met deze handige tips voor tuininrichting voor  kleine tuinen.

Laat je kleine tuin groter lijken met de juiste tuininrichting

Een kleine tuin laat je gemakkelijk groter lijken door te spelen met dimensies in je tuininrichting. Door diepte, lengte of breedte te suggereren creëer je de illusie van een grotere tuin. Gebruik bijvoorbeeld langwerpige tegels of planken voor je terras. Dit maakt je tuin groter of breder, afhankelijk van de ligging. Ook door bepaalde contrasten toe te passen in de tuininrichting krijg je hetzelfde effect. Door de achterkant van je tuin donkerder of lichter te maken dan de rest bijvoorbeeld. Met een donkere achtergrond voelt je tuin dieper aan, terwijl een lichte achtergrond je tuin juist breder doet lijken.

Verticaal tuinieren benut ongebruikte ruimte

Als je weinig horizontale ruimte hebt, groei dan de lucht in. Door verticaal te tuinieren gebruik je ruimte die je anders niet benut. Klimplanten zoals de kamperfoelie of klimop zijn hier natuurlijk heel geschikt voor, maar als je creatief bent is bijna iedere plant een leuke optie. Met gebruikte pallets maak je vrij gemakkelijk een verticale plantenbak waar je bijvoorbeeld aardbeien, anemonen of asters in plant. Ook zijn hangplanten een leuk idee als tuininrichting. Onder een pergola bijvoorbeeld.

Maak je kleine tuin niet te druk

Als je bij de tuininrichting te veel elementen in een kleine ruimte plaatst, krijg je al heel snel een rommelig sfeertje. Door je tuin iets minder druk te houden creëer je een oase van rust en eenvoud. Dit werkt het beste in een kleine tuin. Beperk je kleine tuin tot een paar mooie planten, een leuke zitplek en een rustig kleurenpalet. Als je veel bonte kleuren gebruikt voor je tuininrichting lijkt je tuin namelijk kleiner. Bonte kleuren zijn bijvoorbeeld rood, geel en oranje.

Verwerk een echte eyecatcher in je tuin

Met een kleine tuin is het belangrijk een eyecatcher te plaatsen. Een eyecatcher kan van alles zijn. Een rode parasol, een grote potplant of een fonteintje zijn allemaal leuke opties.

lavendel

Tips voor tuininrichting van de voortuin

In Nederland is het geen gewoonte om in de voortuin te zitten. Toch is de voortuin net zo belangrijk, of misschien zelfs belangrijker, dan de achtertuin. Dat komt omdat iedereen die langsloopt je voortuin ziet. Het is dus eigenlijk een soort visitekaartje voor je huis. Je voortuin heeft bij de tuininrichting dus een net iets andere benadering nodig dan de achtertuin. Veel basisregels gelden ook voor voortuinen, maar toch zijn er wezenlijke verschillen die je zeker niet mag vergeten. Daarom geven we je ook voor de voortuin een paar cruciale tips mee voor de tuininrichting waarmee jouw tuin zeker de mooiste voortuin in de straat wordt.

Kijk naar de rest van de straat

Kijk eens naar de tuinen van je buren om van je tuin geen buitenbeentje te maken. Natuurlijk is bij tuininrichting originaliteit ook erg belangrijk, maar het gaat er vooral om dat je een soort rode draad vindt. Gebruiken je buren bijvoorbeeld marmer in hun tuin, dan is het misschien leuk om ook marmer in jouw tuin te gebruiken. Een uniforme stijl in een straat brengt een soort serene sfeer met zich mee. Als iedereen een andere stijl hanteert voor zijn tuininrichting, wordt het al gauw een soort bonte en drukke verzameling van allerlei elementen.

Denk aan de functies van je voortuin

Houd bij de tuininrichting van je voortuin rekening wat je hier allemaal wilt doen. Plaats je regelmatig een fiets voor huis, staan de vuilnisbakken in de voortuin of loop je alleen naar de voordeur toe? Als je hier van tevoren rekening mee houdt in je tuininrichting voorkom je latere problemen. Als je iedere dag je fiets in de voortuin zet is het bijvoorbeeld handig om direct een fietstegel in de tuin te plaatsen.

Houd rekening met de kleur van je huis

Kijk bij het kiezen van kleuren naar het kleurenpalet van je huis. Hiermee maak je het voor jezelf gemakkelijker en creëer je met de juiste tuininrichting een eenheid tussen tuin en huis. Onthoud wel dat eenheid niet betekent dat je precies dezelfde kleuren moet gebruiken. Het is juist mooi om contrasterende kleuren te gebruiken in je tuininrichting, want ook dat is eenheid. Neem bijvoorbeeld geen witte kiezelstenen als je al een witte gevel hebt. Kies dan liever voor mooie donkere stenen. Anderzijds is het soms juist leuk om kleuren te matchen. Als je rode gordijnen hebt is het bijvoorbeeld prachtig om ook roodkleurige bloemen in de voortuin te zetten.

Tuininrichting inspiratie

Soms heb je even geen idee hebt wat je met je tuininrichting aanmoet. Dat is helemaal niet erg, iedereen heeft wel eens een creatief dipje. Wat een geluk dat we tegenwoordig het internet hebben. Overal op internet worden de leukste ideeën gedeeld, foto’s geplaatst en plannen besproken. Met een paar muisklikken heb je toegang tot een bijna oneindige bron van inspiratie voor je tuininrichting. Natuurlijk vind je ook op onze website inspiratie voor allerlei leuke ideeën. Maar als dat niet genoeg is, gebruiken wij graag Pinterest voor de nodige inspiratie. Dit platform beperkt zich niet alleen tot tuininspiratie, hier vind je ook leuke voorbeelden voor de inrichting van je woonkamer, slaapkamer en keuken.