Moestuin
Steeds meer mensen worden zich bewust van onze invloed op het milieu. Wij laten als mens door onze acties een stempel achter op de wereld. Om daar een klein verschil in te maken kiezen veel mensen ervoor om een eigen moestuintje aan te leggen. Maar natuurlijk is dit ook zonder morele overwegingen hartstikke leuk. Het geeft je een rustgevend gevoel om met je eigen tuintje en planten bezig te zijn. Dat geldt vooral in de hedendaagse wereld waarin alles snel moet, je altijd bereikbaar bent en men van alles van je verwacht. Heerlijk in de modder wroeten, dat lucht lekker op. Nou is een moestuin aanleggen in principe redelijk simpel, maar om de beste resultaten te behalen zijn er wel wat belangrijke dingen om te weten.
Een moestuin voor beginners
Als beginnend tuinier gaat er een wereld voor je open. Er zijn honderden soorten groenten en fruit om te verbouwen zoals aardappelen, groene bonen, watermeloenen en courgettes En met alle verschillende rassen die er zijn heb je nog meer keuze. Zo heb je de Black Beauty courgette, de Table King courgette en de Striata d’Italia courgette.
Een goede moestuin begint klein
Begin met een kleine moestuin om alles overzichtelijk te houden. Het is natuurlijk erg leuk om meteen allerlei exotische en speciale planten te zaaien, maar zulke plantensoorten hebben vaak extra verzorging of speciale voeding nodig. Het is daarom beter om eerst te beginnen met gemakkelijk te groeien groentes en fruitsoorten. Groentes die geschikt zijn voor groentjes zijn bijvoorbeeld:
- IJsbergsla
- Wortels
- Pompoenen
- Radijzen
- Courgettes
Deze groentesoorten zijn voor iedereen gemakkelijk te verzorgen en geven zelfs met minimale verzorging een redelijke oogst. Fruitsoorten die het altijd goed doen zijn:
- Kruisbessen
- Frambozen
- Bramen
Deze fruitsoorten zetten relatief snel vruchten aan en je hoeft ze eigenlijk alleen te snoeien.
Door klein te beginnen en gemakkelijke planten te zaaien houd je het voor jezelf leuk. Het dus handig om rustig te wennen aan je moestuintje. Voor je het weet ben je een echte expert.
Gebruik altijd naambordjes in de moestuin
De tweede tip die we aan iedere beginnende moestuinier meegeven. In de eerste levensfase lijken planten heel erg op elkaar. Iedere plant komt namelijk met twee zaadlobben uit het zaadje en deze blaadjes lijken vaak niet op de uiteindelijke bladeren van de plant. Pas na enkele dagen tot weken laten veel planten hun karakteristieke eigenschappen zien. Vooral in het begin is het dus erg moeilijk om ze planten uit elkaar te houden. Gebruik daarom altijd naamplaatjes om de planten van elkaar te onderscheiden. Je kunt speciale bordjes kopen in een tuincentrum, maar je maakt zo ook gemakkelijk zelf. Schrijf bijvoorbeeld de naam van de plant op een ijscostokje voor een vrolijk effect. Vergeet niet om watervaste stift te gebruiken.
Een moestuin aanleggen
Voordat je kunt beginnen met zaaien moet je de moestuin natuurlijk aanleggen. Gelukkig heb je geen gigantische lap grond nodig om succesvol te zijn. Met een vierkante meter kom je al een heel eind. Er zijn wel een paar handigheidjes die ervoor zorgen dat je de ideale omstandigheden voor je moestuin creëert.
De ligging van je moestuin
De ligging van een moestuin maakt het verschil tussen een geslaagde oogst en een minder geslaagde oogst. Het is daarom misschien wel de belangrijkste overweging. Om de kans op succes zo groot mogelijk te maken houd je rekening met de volgende punten:
- Zorg voor een vlakke grond die iets afloopt zodat overtollig water wegloopt
- Laat de tuin van noord naar zuid lopen, zodat de zon gelijkmatig op je gewassen schijnt
- Kies een zonnige plek in je tuin waar de planten minstens zes uren zon krijgen
- Let op de schaduwen van je huis en de bomen
- Zorg voor bescherming tegen wind uit noordelijke richting
De grond van je moestuin voorbereiden
Een ander erg belangrijk aspect van iedere moestuin is natuurlijk de grond. Om goed te ontkiemen moet je de zaadjes onder goede omstandigheden zaaien. Inspecteer de aarde daarom grondig. Als de grond plakkerig is en aan je laarzen blijft hangen is de tuin nog te vochtig. Een vochtige grond is een walhalla voor schimmels en bacteriën die het op jouw zaadjes gemunt hebben. De grond is pas klaar voor bezaaiing als de oppervlakte droog is. Als de grond tussen je vingers verkruimelt is het klaar om te zaaien. Schoffel dan de bovenste 10 centimeter goed door om de grond te beluchten en maak de grond daarna egaal met een hark.
Je moestuin handig indelen
Door je moestuin goed in te delen kun je overal altijd goed bij. Maak de bedden daarom niet groter dan ongeveer één vierkante meter. Leg daartussen paden met een breedte van zo’n 30 centimeter. Zo kun je gemakkelijk zaaien, oogsten en schoffelen zonder over de moestuin te lopen. Je moet namelijk zo weinig mogelijk over de moestuinaarde lopen, zodat de grond luchtig blijft. Als je vaak met een kruiwagen rijdt, leg dan een hoofdpad aan. Dit hoofdpad maak je iets breder dan de zijpaden. En door de moestuin te verdelen in vlakken van een vierkante meter houd je het overzichtelijk.
Zaaikalender moestuin
Na het treffen van alle benodigde voorbereidingen is het klaar om te zaaien. Hoe en wanneer je moet zaaien lees je in een zaaikalender. Dit is een speciale kalender waarvan je precies afleest wanneer je welke planten het beste zaait. Omdat ieder klimaat anders is heeft iedere regio zijn eigen zaaikalender. Let er daarom goed op dat je een Nederlandse zaaikalender hanteert. En wees vooral niet bang voor verveling, want iedere maand is er wel iets te zaaien. Ja, zelfs in de koude wintermaanden. In december plant je bijvoorbeeld rabarber of aardperen en in januari begin je al met het (binnen) zaaien van planten als broccoli, paprika en tomaten. Moestuinieren is echt een hobby die het hele jaar doorgaat. Want ben je niet aan het zaaien of oogsten, dan ben je wel aan het voorbereiden voor het nieuwe seizoen. Dus waar wacht je nog op?