tuininspiratieTuintrends

De komende jaren verandert er nogal wat op het gebied van tuintrends. In vorige jaren voerden vooral strakke, moderne en minimalistische ontwerpen de toon. Vanaf nu wordt dat allemaal anders! Je eigen eten kweken, koken in de tuin en tuinmeubels van hergebruikt materiaal zijn de nieuwste tuintrends. Het ervaren van de natuur is hierin de kwintessens. De tuin mag weer een beetje verwilderen. Het overmatige gebruik van marmer, beton en kiezelstenen doen we in de ban. Groene en bruine elementen komen bij de huidige tuintrends weer terug, waardoor we weer volop genieten van de kleuren van de natuur.

Een moestuin en méér

De moestuin is al een paar jaar weer mateloos populair onder de tuintrends. Ook de komende jaren is het kweken van eigen groente en fruit niet meer weg te denken. We doen er de komende jaren met de tuintrends zelfs nog een schepje bovenop. Een eetbare tuin is de grootste nieuwe tuintrend. Tijm, oregano, munt en peterselie zijn niet alleen heerlijk om mee te koken, ze zien er ook nog eens prachtig uit. Wat betreft tuintrends gaat de tuin dus meer richting functionaliteit en stapt af van het puur esthetische. Ook eetbare bloemen doen hun intrede vanuit het zuiden. In landen als Frankrijk eet men al veel langer bloemen. Een heerlijke bloemensalade met anjers of madeliefjes bijvoorbeeld.

Onmisbare tuinkruiden

Het gebruik van zelfgekweekte tuinkruiden in de keuken is één van de toenemende tuintrends. Dat is ook niet zo gek, want kruiden uit eigen tuin zijn vaak smaakvoller en sterker dan kruiden uit de winkel. Dat komt omdat ze commerciële kruiden vriesdrogen. Het vriesdroogproces zorgt ervoor dat de kruiden langer houdbaar blijven, maar neemt wel wat smaak weg. Vers is bij tuintrends the way to go! Ook zijn veel tuinkruiden als plant erg mooi om naar te kijken. Bieslook heeft bijvoorbeeld prachtige paarse bloemen. En bovendien kun je in eigen tuin experimenteren met kruiden die de supermarkt meestal niet verkoopt, zoals hysop of citroenmelisse.

Bieslook (Allium schoenoprasum)

Net als andere leden van de lookfamilie is bieslook een neefje van de welbekende ui. Ook knoflook en prei horen bij deze heerlijke familie. Bieslook heeft een wat subtielere smaak dan ui en is ook aromatischer. In de tuin groeit de bieslook erg goed. De plant groeit zowel op zonnige als schaduwrijke plekken. Je kunt bieslook in de volle grond zetten, maar ze doet het ook erg goed in bloempotten. Dat is extra handig als je wat minder ruimte hebt. Het oogsten van bieslook is ook heel simpel. Alle stelen van de plant zonder bloemen zijn geschikt om te eten. Om een grote oogst te bevorderen knip je de bloemen af. In de winter sterft de plant boven de grond af, maar komt in het voorjaar weer op.

Echte marjolein (Origanum majorana)

Zoals de Latijnse naam al verklapt, is de echte marjolein familie van oregano. Oregano staat ook bekend als wilde marjolein. Echte marjolein noemen we ook wel majoraan of worstkruid. De naam worstkruid komt van het feit dat het veel gebruikt wordt in, je raadt het al, worsten. Naast worsten is majoraan ook heerlijk bij witte bonen, aardappels, varkensvlees en zuurkool. Maar wees op het gebied van tuintrends vooral niet bang om nieuwe dingen te proberen. Marjolein heeft een sterk aroma dat doet denken aan tijm, maar is iets zachter en zoeter van smaak. De plant heeft hele mooie paarse bloemen die erg geliefd zijn bij vlinders. Zaai in de lente en bedek de zaadjes met ongeveer 2 centimeter aarde. De plant houdt van zon, maar niet te veel. Knip de takjes af voordat ze beginnen met bloeien en oogst de blaadjes.

Citroenmelisse (Melissa officinalis)

Citroenmelisse is een heerlijk kruid dat oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Het is onder de tuintrends één van de meest veelzijdige kruiden in de tuin. De plant heeft kleine gele bloemetjes en groeit niet heel hoog de lucht in. Als sierplant valt hij dus niet heel erg op. Toch is citroenmelisse een grote favoriet van bijen. Bijen zijn als bestuivers erg goed voor het leven in je tuin. Een leuk extraatje is dat muggen helemaal niet citroenmelisse houden. Dat komt waarschijnlijk door het citroenachtige aroma van de plant. Plant citroenmelisse liefst zo dicht mogelijk bij het terras, zodat je volop gebruikmaakt van dit effect. Al in de tijd van de Romeinen en de Grieken kwam men erachter dat de plant ook sterke medicinale eigenschappen bezit. Zo zou het goed zijn voor de spijsvertering en helpt het tegen allergieën, depressie en migraine. Oogsten doe je door de bladeren af te knippen. De plant zaait zichzelf uit.

Eetbare bloemen, de onbekende onder de tuintrends

Bloemen zijn voor veel mensen alleen leuk om naar te kijken en lekker om te ruiken. Maar wat veel mensen niet weten is dat ze ook overheerlijk zijn. Zo kunnen we gerust zeggen dat dit de onbekende is onder de tuintrends. Heel veel mensen hebben misschien zelfs al eens een bloem gegeten zonder het te weten. De artisjok is namelijk één van de meest bekende eetbare bloemen. Natuurlijk zijn niet alle bloemen eetbaar, er zijn namelijk meer dan genoeg giftige planten. Maar de bloemen die wel eetbaar zijn, voegen allerlei nieuwe smaken en texturen toe. Neem bijvoorbeeld de bloemen van de bieslook. Deze prachtige bloemen hebben een lichte uiensmaak en zijn dus perfect in salades waar ui niet moet overheersen. Let op dat je nooit zomaar een bloem eet en doe altijd goed onderzoek naar eetbare bloemen.

De buitenkeuken is hip

Steeds meer gaan de tuintrends terug in de tijd. Buiten koken was honderden jaren geleden de norm. De mensen kookten toen namelijk boven houtvuur en door buiten te koken vermeden ze rookoverlast. Maar ook vandaag de dag is buiten koken nog hartstikke populair. Barbecueën is wat betreft tuintrends dé zomerse activiteit die bijna iedereen leuk vindt. De komende jaren wordt binnen de tuintrends het buiten koken nog populairder en breidt de tuinkeuken zich verder uit. Naast de typische grill heeft een buitenkeuken een fornuis, een keukenblad en een kraan.

Verticaal tuinieren, één van de grootste tuintrends

Tuinieren is onder de tuintrends misschien wel de grootste op dit moment. Helaas woont het grootste gedeelte van de mensen tegenwoordig in stedelijke gebieden. In de stad is een grote tuin een luxe die lang niet iedereen zich kan veroorloven. Als stadsmens moet je bij tuintrends als deze dus inventief zijn en verticaal tuinieren is de oplossing. Door verticaal te tuinieren maak je maximaal gebruik van de beschikbare ruimte en ga je toch mee in de tuintrends. Er zijn speciale verticale bakken waarmee je direct klaar bent om verticaal te kweken. Maar als je creatief van geest bent, maak je natuurlijk gemakkelijk zelf een verticale tuin. Dat doe je bijvoorbeeld met een oude pallet. Maak ook volop gebruik van je schutting door er bloembakken aan te hangen.

De aantrekkingskracht van gerecycled materiaal

Met een pallet maak je dus gemakkelijk een verticale tuin. Maar pallets zijn ook leuk om allerlei andere dingen mee te doen. Je maakt er ook in een handomdraai een prachtige loungebank van. Hergebruikt materiaal is misschien wel de grootste nieuweling onder de tuintrends. Steigerhout, pallethout, traditionele melkbussen, oude gebakken klinkertjes en noem het maar op. Alles wat er oud en authentiek uitziet valt onder de huidige tuintrends. Overal waar je kijkt, zie je gerecyclede elementen. Het geeft een mooie, rustieke sfeer in de tuin. Een soort landelijk gevoel dat je simpelweg niet krijgt met de moderne look en tuintrends van de afgelopen jaren.

Alle tuintrends passen bij elkaar

Als je de rode draad in dit artikel volgt kom je tot de conclusie dat de nieuwe tuintrends convergeren naar één thema: zelfvoorziening. We geven steeds minder geld uit aan dure designelementen en strakke tuinmeubelen en we gaan met deze tuintrends meer richting het natuurlijke. Zelf eten kweken, buiten koken en materialen hergebruiken; daar gaat het allemaal om bij de nieuwste tuintrends. En ook in de grote stad ontkom je niet aan deze trend. Hebben we geen grote tuin? Dan gaan we de lucht in. Verticaal tuinieren is de ideale oplossing voor het ruimteprobleem in de stedelijke gebieden. Al deze tuintrends passen niet alleen als een puzzel, maar geven ook veel meer voldoening dan alle trends van de voorgaande jaren. Tuinieren, koken en knutselen brengen een ziel tot rust. En dat is hoognodig in onze huidige maatschappij.