Tuinonderhoud
Als tuinliefhebber zorg je er altijd voor dat je tuin er altijd picobello uitziet. Daar moet natuurlijk wel het één en ander voor gebeuren. Snoeien, bemesten, onkruidvrij maken en grasmaaien horen bij het essentiële tuinonderhoud dat jouw tuin mooi maakt. Maar als je een beginnende tuinier bent weet je niet altijd precies wat de beste tijd is om bijvoorbeeld te snoeien. Ook zijn er tal van handige tips die het tuinonderhoud een stuk gemakkelijker maken. Daarom hebben we speciaal voor de onervaren tuinier de belangrijkste informatie in één handig artikel gezet.
Alles over snoeien van je planten
Snoeien is een heel erg belangrijk deel van het tuinonderhoud. Het zorgt voor verjonging van de plant door oude afgestorven takken te verwijderen. Daarmee stimuleer je nieuwe groei en geef je de plant een boost op het juiste moment. Ook stuur je met een goede snoeibeurt de groei van een plant aan, zodat hij bijvoorbeeld niet woekert. Je beïnvloedt met tuinonderhoud de plant op een gunstige manier om haar uiteindelijk beter te laten bloeien en groeien. Zo snoeien we struikrozen zodat de jonge scheuten zich eerder vormen en de roos mooier bloeit. Zonder snoeibeurt groeit de struikroos veel verder door en groeien de bloemen steeds hoger in de plant.
We snoeien niet alleen om planten mooi te houden, maar ook om ze in bedwang te houden. Een vlinderstruik groeit bijvoorbeeld razendsnel en zet ieder voorjaar nieuwe groei aan. En deze groeischeuten krijgen diezelfde zomer al bloemen. Als je een vlinderstruik niet meeneemt in het tuinonderhoud, groeien er ieder jaar nieuwe scheuten aan de oude takken. Na enkele jaren wordt de vlinderstruik zo hoog en breed dat de bloei afneemt. Uiteindelijk valt de struik zelfs om. Snoeien is dus echt onmisbaar bij het tuinonderhoud van planten als vlinderstruik.
De belangrijkste snoeitips voor jouw tuinonderhoud
Goed snoeien is lastiger dan het lijkt. Het is daarom belangrijk om bij deze vorm van tuinonderhoud een aantal basisregels in acht te nemen. Zo voorkom je schade aan de plant en zorg je voor een soepele snoeibeurt.
- Snoei altijd met scherp gereedschap
- Kijk eerst welke takken je moet snoeien
- Snoei nooit als het vriest
- Verwijder schurende takken
- Snoei altijd boven een groeischeut
- Snoei oude takken zo ver mogelijk terug
Als je met bot gereedschap snoeit krijg je slechte snoeiwonden. Slechte snoeiwonden zijn wonden die gerafeld zijn. Dit verhoogt de kans op schimmel- en bacteriële infecties.
Wanneer moet je heesters snoeien?
Dit is één van de meest gestelde vragen als we het hebben over tuinonderhoud. Maar het is tegelijkertijd een vraag waar geen direct of duidelijk antwoord op is. Het verschilt namelijk per plant wanneer je hem moet snoeien. Het tijdstip van dit tuinonderhoud hangt voornamelijk af van de bloeiperiode van de plant. Zo bloeit een jasmijn aan het einde van de lente en heeft direct na het bloeien een snoeibeurt nodig. Een vlinderstruik bloeit daarentegen in het najaar en die mag je daarom pas weer in de lente snoeien. Als je voorjaarsbloeiers in het najaar snoeit, groeien er in het voorjaar geen bloemen aan. Je verwijdert dan namelijk de bloemknoppen. Als je najaarsbloeiers na de bloei snoeit is er een kans dat de takken bij strenge vorst onherstelbare schade oplopen.
- Snoei heesters die voor juni bloeien direct na de bloei
- Snoei heesters die na juni bloeien pas in het voorjaar
Hagen en gevormde heesters vormen een uitzondering op deze regels. Je snoeit deze planten altijd na de langste dag. Na de langste dag is de sterkste groei van de plant namelijk afgelopen.
Wanneer moet je bomen snoeien?
Bij bomen zoals berken en kastanjes begint de sapstroom al vroeg in het jaar. Het is daarom noodzakelijk om al voor de kortste dag (21 december) te snoeien. Hiermee voorkom je dat de snoeiwonden bloeden. Bloedende bomen mag je ook in augustus snoeien. De sapstroom vloeit dan weliswaar rijkelijk, maar ook de verdamping via de bladeren bereikt dan het maximale punt. De worteldruk is voor de boom dan laag genoeg om niet te bloeden. Het nadeel hiervan is dat je door alle bladeren de takstructuur nauwelijk ziet. Wij vinden het daarom het prettigst om in het najaar te snoeien.
Bemesten is belangrijk voor het tuinonderhoud
Naast snoeien is bemesten ook erg belangrijk voor het tuinonderhoud. Meststoffen zorgen namelijk voor sterke planten. Door te bemesten krijg je energieke planten die lang en rijkelijk bloeien. Net als bij het snoeien verschilt de bemesting per plant en ook de seizoenen spelen een grote rol bij deze vorm van tuinonderhoud. Een plant heeft namelijk een groeiperiode en een bloeiperiode. Tijdens deze verschillende periodes heeft de plant andere hoeveelheden van bepaalde meststoffen nodig. Het is daarom wat tuinonderhoud betreft belangrijk om goed te weten wat de wensen en eisen van je planten zijn.
Welke soort mest is het best voor je tuinonderhoud?
Het bemesten van je tuin doe je dus met meststoffen. Welke soort mest daarvoor het beste is, hangt af van de plant en de periode. Er zijn allerlei soorten meststoffen voor het tuinonderhoud. Je hebt natuurlijk koeienmest, paardemest en compost. Maar er zijn ook specifieke meststoffen te koop. Denk dan bijvoorbeeld aan beendermeel of algenextracten. Beendermeel is erg rijk aan fosfaten en algenextract bevat veel sporenelementen.
Er zijn voor je tuinonderhoud ook heel veel soorten mestmengsels te koop zoals buxusmest, rozenmest en mest voor een siertuin. Deze gemengde mest is helemaal afgesteld op de wensen van die specifieke plantensoort. Het hangt voor je tuinonderhoud dus echt af van de plant welke mest de beste optie is.
De enige zekerheid die je hebt is compost. Compost is wat betreft het tuinonderhoud goed voor iedere plant. Het is een mengsel van ontbonden groenafval. Dit geeft voeding aan nieuwe planten en verbetert bovendien de bodemstructuur. Compost maak je gemakkelijk zelf door een composthoop aan te leggen, maar is ook te koop in de winkel.
Wat is kunstmest?
Kunstmeststoffen zijn synthetisch geproduceerde meststoffen. Dit zijn eigenlijk altijd zouten die goed oplosbaar zijn in water. Als de plant water opneemt kan het niet anders dan de meststoffen meenemen. Vaak gebeurt dit in de verkeerde verhoudingen waardoor de plant een soort geforceerde groei ondergaat. Ook is de plant dan vatbaarder voor ziektes en insectenplagen. Zodra de kunstmest in contact komt met water lossen de meststoffen op, maar blijven de zouten achter. Dit zorgt voor een verzilting van je tuinaarde en is op lange termijn erg slecht voor het milieu. We raden bij het tuinonderhoud het gebruik van kunstmest daarom altijd af.
Gebruik liever organische mest voor je tuinonderhoud
Wat wel goed is voor je tuinonderhoud is mest van dieren, zoals koeien- of paardenmest. Maar ook kippenmest is een optie. De inhoud van deze mest verschilt per diersoort en niet ieder dier produceert bruikbare mest. Hondenpoep is bijvoorbeeld geen goede meststof. Dat komt omdat honden carnivoren zijn. Hun poep is daardoor te zuur en dus onbruikbaar voor in de tuin. Vaak vinden paardenmaneges en boeren het helemaal niet erg om een beetje mest aan jouw te geven of te verkopen.