Een haag kan in allerlei soorten en maten komen, maar een van de meest populaire vormen is nog altijd de conifeer. Deze plant tref je in menig tuin aan en biedt een fraaie afscheiding en een mooie, levendige aanblik. Maar wat maakt de conifeer nu zo gewild?
Coniferen groeien vaak heel snel
De conifeer groeit vaak als kool. De meeste varianten hebben een flinke groeisnelheid; sommige coniferen kunnen in een jaar maar liefst een meter groeien. Dit zorgt ervoor dat de conifeer snel een volwaardige haag wordt en dus prima geschikt is als erfafscheiding. Overigens groeit niet elke conifeer even snel; de leylandii is er eentje die echt uit de grond schiet, terwijl de cipres of de thuja juist wat langzamer opkomen. Daar moet wel bij gezegd worden dat de laatstgenoemde coniferen wel dichter zijn dan de leylandii. De leylandii gaat snel de hoogte in, maar is na een jaar nog niet echt helemaal zichtdicht. Dat is bij de cipres en de thuja juist precies andersom.
Coniferen zijn makkelijk te onderhouden, maar je moet wel veel snoeien
Dit snelle groeien heeft als nadeel, dat je veel bezig bent met snoeien. De conifeer vereist niet echt bijzonder onderhoud, maar het is wel verstandig om regelmatig de tuinschaar te pakken. Gelukkig laat de conifeer zich heel gemakkelijk in een haagvorm snoeien, zodat de vorm van de haag altijd gemakkelijk te behouden is. Wie zo’n twee tot vier keer per jaar snoeit, houdt de conifeer in uitstekende conditie.
De conifeer behoudt zijn kleur in de winter
Een haag die het hele jaar mooi groen blijft, staat natuurlijk prachtig bij het anders zo dorre voorkomen van de natuur in de koude maanden. Hoe koud het ‘s winters ook wordt, de conifeer blijft mooi groen. Dat in tegenstelling tot andere haagplanten, die in de zomer weliswaar fraai in bloei kunnen staan, maar ‘s winters juist al hun kleur verliezen. De conifeer is dus het hele jaar door een fraaie, zichtdichte afscheiding en doet niet te moeilijk over de koude maanden en een gebrek aan zonlicht.
Ook bij droogte kan de conifeer tegen een stootje
De conifeer heeft – net zoals elke plant – natuurlijk water nodig om echt gezond te blijven, maar als dat water een keertje wat langer op zich laat wachten is dat niet gelijk een probleem. Sterker nog; de conifeer vindt het juist vervelend als hij te lang met de wortels onder water staat. Wie een tuin heeft met een stevige kleigrond, kan daarom beter geen conifeer nemen. Klei houdt het water immers lang vast, in tegenstelling tot zandgrond. Wie toch de conifeer wil laten groeien in kleigrond, doet er goed aan om de grond flink te draineren, zodat het water alsnog weg kan.
Al met al kan je met een fraaie conifeer bijna niet fout gaan. De haag bewaart zijn mooie groene kleur, groeit lekker snel en is al gauw een perfecte afscheiding van je erf. Het regelmatige snoeien dat de conifeer van je vraagt, neem je dan ook snel voor lief als je ziet wat je ervoor terug krijgt.