bloemen in de lente

Alles wat je nu kunt doen in de tuin hoef je straks als het voorjaar losbreekt niet meer te doen. Dat bespaart tijd én je kunt al eerder genieten van je tuin.

Ook nu al kun je snoeien, planten, onkruid wieden, je terras en tuinmeubels schoonmaken of een lik verf of beits hier en daar aanbrengen. Als dan vanaf maart het tuinseizoen losbarst, geniet je des te sneller van het resultaat!

Snoeien

In januari en februari kun je beginnen met snoeien. Snoei niet op dagen dat het vriest. Dit kun je doen:

  • Blauweregen snoeien: knip in januari of februari alle zijtakjes tot op twee à drie knopjes terug.
  • Fruitboom snoeien: van januari tot maart kunnen fruitbomen zoals appel- en perenbomen gesnoeid worden. Het gaat vooral om onderhoudssnoei waardoor de kroon open blijft en er overal zonlicht op de takken kan vallen. Verwijder dode takken, kruisende takken, waterloten en opslag aan de stam. Knip zijtakjes (spoortjes) terug tot op ongeveer drie knoppen.
  • Leibomen snoeien: jonge leibomen kun je tussen eind oktober en februari snoeien. De leivorm houd je in stand door jaarlijks de jonge, verticaal groeiende scheuten die uit de hoofdtakken groeien af te snoeien, laat minstens één knop zitten aan de zijtakken. Oudere bomen kun je ook snoeien als het blad aan de boom zit.
  • Helleborus snoeien: is het wintergroene blad van kerstrozen niet meer zo mooi, knip het gewoon weg. Dat kan al zodra de eerste bloemknoppen verschijnen, of vanaf november. De bloemen komen dan best te beter uit en er verschijnt in het voorjaar weer fris nieuw blad.
  • Clematis snoeien: verschijnen er onderaan de plant rode nieuwe scheuten, knip dan de oude stengels gewoon af. Dit gaat om de Clematis soorten die vanaf de juli-augustus bloeien. Snoei niet de vroegbloeiende Clematis montana met zijn enkele lichtroze bloemen, deze bloeit namelijk vroeg in het voorjaar en dan knip je alle bloemen weg.
  • Vaste planten afknippen: oude stengels van vaste planten kun je nu rustig wegsnoeien. Deze zijn gedurende de winter een prima schuilplaats voor insecten en beestjes, maar vanaf februari (of al eerder) ziet het er steeds troostelozer uit. Binnenkort verschijnen er weer jonge groene scheuten, dus het ziet er nu even kaal uit, maar dat duurt niet lang.

Aanplanten

  • Zolang de grond niet bevroren is kun je prima nieuwe planten aanplanten. Tuinplanten, bomen en struiken die je nu plant, stoppen hun energie meteen in wortelen. Hoe eerder je ze plant, hoe eerder ze kunnen gaan groeien en bloeien. Gebruik bij het aanplanten een bodem verbeterend middel dat je vermengt met de uitgegraven grond, daarmee geef je ze een goede start.
  • Heb je vroege voorjaarsbolletjes die verwilderen, dus die elk jaar terugkomen zoals sneeuwklokjes, krokussen en blauwe druifjes dan kun je ze na de bloei opgraven, de bolletjes delen en deze op meerdere plekken terug planten. Daarmee heb je volgend jaar op nog meer plekken bloeiende bolletjes!

Kalk en mest

  • Voor een intens groene bladkleur (ook ideaal voor gazons) kun je kalk strooien. Januari of februari zijn hier prima momenten voor.
  • Geef een aantal weken later organische meststoffen aan alle planten, vergeet hierbij ook niet je hagen! Vooral na het snoeien hebben planten, hagen en struiken weer veel energie en dus voeding nodig om uit te lopen.

Comments are disabled.