lieveheersbeestje

Ben je trots op de planten die je in je tuin hebt staan? En wil je hier graag zo lang mogelijk van genieten? Dan zit je niet te wachten op de komst van bladluizen. De bladluizen lijken plots in één keer te komen en nestelen zich in je plant. De plant wordt vervolgens als het ware opgegeten door de bladluizen.

Het lastige is dat je de bladluizen in eerste instantie niet ziet zitten. Ze komen via de tocht je woning binnen, waarbij ze vooral op de geur van een plant afkomen. Zodra ze bij deze plant aangekomen zijn, planten ze zich razendsnel voor. Binnen één nacht/dag kan een plant hierdoor compleet onder de bladluizen komen te zitten.

Merk je dit ook op bij de planten in je woning? Dan is het niet direct noodzakelijk om je plant weg te gooien. Je kunt namelijk met larven van lieveheersbeestjes de bladluis bestrijden.

Wat zijn larven van lieveheersbeestjes precies?

Een lieveheersbeestje kent in zijn leven vier fases. De eerste fase is de fase waarin je de lieveheersbeestjes tegen bladluis in kunt zetten. De lieveheersbeestje is in dat geval slechts één millimeter groot, maar is wel de ultieme vijand van bladluizen.

Een larve van een lieveheersbeestje kan op één dag tot wel honderd bladluizen opeten. Zet je meerdere van deze larven uit? Reken dan maar uit hoeveel bladluizen er in één dag opgegeten kunnen worden. De ervaring leert dat de larven van lieveheersbeestjes sterker zijn dan de bladluizen.

Groei van de larven

Eten de larven van lieveheersbeestjes veel bladluizen op? Dan zie je dat de beestjes binnen een week of 2 á 3 uitgroeien tot volwaardige lieveheersbeestje. Deze beestjes zijn een aanwinst voor de gezelligheid van je tuin. Maar, deze beestjes zorgen er ook voor dat nieuwe bladluizen opgegeten worden. Op deze manier kun je de aanwezigheid van bladluizen in je tuin op de lange termijn voorkomen.

Bestaan er andere mogelijkheden voor het bestrijden van bladluizen?

Voor het bestrijden van bladluizen kun je niet om de larven van lieveheersbeestjes heen. Deze larven brengen namelijk meerdere voordelen met zich mee:

  • Het is een 100% natuurlijke oplossing. Er zijn ook bedrijven die bijvoorbeeld chemische middelen aanbieden, maar die moet je absoluut niet gebruiken. Die middelen zijn namelijk niet goed voor mens, dier, plant en bodem.
  • Natuurlijke vijanden van een bladluis. De larven van lieveheersbeestjes vormen de natuurlijke vijand van een bladluis. Door deze larven in je tuin te verspreiden, laat je eigenlijk de natuur het probleem zelf oplossen.
  • Je hebt er weinig omkijken naar. Het enige dat je moet doen, is de larven op de juiste manier in je tuin verspreiden. Als je dat gedaan hebt, heb je hier verder geen mokijken meer naar. Je kunt gewoonweg vertrouwen op de larven van lieveheersbeestjes.
  • Werkt bijzonder snel en efficiënt. Tot snel is de snelheid van larven van lieveheersbeestjes indrukwekkend. Binnen een mum van tijd zijn de bladluizen bij je planten volledig uitgeroeid. Met alle dank aan de larven van lieveheersbeestjes.

Bijkomend voordeel: de larven van lieveheersbeestjes zijn niet van invloed op je planten. Je planten komen prachtig tot bloei, nadat de bladluizen uit de planten verwijderd zijn.

bladluis bestrijdenHoe herken je bladluis?

Het mag duidelijk zijn; larven van lieveheersbeestjes zijn dé oplossing tegen bladluis. Maar, hoe herken je bladluis nou? Dit herken je aan twee symptomen:

  • Op de bladeren van de plant ontstaan gele plekjes
  • De bladeren van de planten rollen zich op

Merk je deze beide symptomen bij de planten in je tuin op? Dan kun je er zeker van zijn dat de planten onder de bladluis zitten. Gelukkig heb je hierboven al kennisgemaakt met de beste oplossing.

Hoe kun je de larven van lieveheersbeestjes inzetten tegen bladluis?

Bestel je de larven van lieveheersbeestjes? Dan krijg je levende beestjes thuis geleverd. Het is zaak dat je deze levende beestjes zo snel mogelijk in je tuin uitzet.

Je hebt hier twee mogelijkheden voor:

  • Je kunt de larven met de hand uitzetten. Dit betekent dat je de larven in de buurt van de bladluizen moet verspreiden.
  • Hang de verpakking met een laagje van de papiersnippers op. Je kunt ook de verpakking met een laagje van de papiersnippers ophangen. Doe dit in de buurt van de bladluizen, waarna de larven zelf de afstand naar de bladluizen af kunnen leggen. Zorg wel voor een maximale afstand van zo’n 20 meter.

Neem altijd de verpakking van de larven van lieveheersbeestjes door. Op de verpakking staat precies met welke dosering je de larven in je tuin uit moet zetten.

Comments are disabled.