Tuinieren in het najaar

De herfst is nu echt begonnen. Dit kunnen we direct merken aan het regenachtige weer en de dagen die steeds korter worden. Maar wat moet er eigenlijk allemaal in de tuin gebeuren in het najaar? Het bloeiseizoen van de meeste planten is geëindigd, maar een goede verzorging van de planten in de herfst is super belangrijk! Vind hier een handige tuinieren in het najaar checklist.

Deze checklist bestaat uit:

  1. Verplanten
  2. Nieuwe bloembollen planten
  3. Snoeien van planten, struiken en heggen
  4. Gazon verzorgen
  5. Onderhoudsbeurt van de overkapping of veranda
  6. Kleine klusjes die je niet mag vergeten 

Tuinieren in het najaar: verplanten

Aangezien het in de herfst (helaas) regelmatig regent, is de grond erg vochtig. Dit betekent dat je bestaande planten heel goed kunt verplaatsen naar een andere plek. De grond is nog enigszins warm van de zomer, dus de planten kunnen goed aan de nieuwe plaats wennen en eenvoudig nieuwe wortels vormen. Daarnaast kun je ook gerust nieuwe planten plaatsen. Zo kun je toch nog een beetje tuinieren in het najaar en breng je wat kleur aan in je tuin voordat de kille winter begint (1). 

Nieuwe bloembollen planten in het najaar

Kijk je nu al uit naar de prachtige krokussen, narcissen, tulpen en andere vrolijke lentebloeiers? Om in het voorjaar te genieten van deze kleurrijke planten, kun je in de herfst alvast nieuwe bloembollen planten. Zorg ervoor dat je eerst de uitgebloeide bollen van afgelopen seizoen weghaalt, zodat je genoeg ruimte creëert voor de nieuwe planten. Plant de bollen altijd op een diepte van twee maal hun doorsnede. 

Een tip van ons: zorg dat je op tijd bent met het planten van de nieuwe bloembollen. Dit doe je vanaf september tot december vóór de eerste nachtvorst, zodat ze niet uitdrogen of bevriezen (2). 

Snoeien, snoeien en nog eens snoeien

Het is belangrijk om struiken en heesters in de herfst te snoeien. Een heester is een plant waarvan de stengels verhouten. Bij een boom wordt een stam gevormd, maar bij een heester niet. Maar wanneer weet je nu dat het tijd is om te snoeien? Als heesters een gele kleur beginnen te krijgen of ombuigen, is het hoog tijd om de heggenschaar er bij te pakken. Als ze niet worden gesnoeid, kunnen de struiken doodgaan. 

Ook heggen moeten in het najaar nog een keer worden gesnoeid. Verwijder van tevoren alle loszittende bladeren en vervolgens kun je aan de slag gaan. Zorg dat er geen gaten ontstaan; deze groeien in de winter namelijk niet meer dicht (1).

Gazon onderhouden

Tuinieren in het najaar

Nu de winter in aantocht is, hoef je het gazon niet meer zo vaak te maaien als in de zomer. Het is echter wel belangrijk dat de gazons goed worden verzorgd voordat het koude weer begint. Zorg ervoor dat je alle bladeren van het gazon verwijderd. Deze houden namelijk licht weg en kunnen voor droge, bruine plekken in het gras zorgen. Maai het gazon voor de laatste keer in november en stel de grasmaaier iets hoger af dan normaal. Bovendien kun je er ook voor kiezen om extra gazonverzorging toe te voegen. Een goede besmetting in het najaar zorgt namelijk voor mooi groen gazon in de winter.

Onderhoudsbeurt overkapping of veranda

Is de tuin helemaal op orde? Geef dan de overkapping of veranda nog een onderhoudsbeurt. Dit doe je door alle bladeren uit de dakgoten te halen en het hout schoon te maken. Nu is de tuin helemaal klaar voor de winter! Wist je dat je in de herfst en winter ook gewoon nog onder de overkapping kunt zitten? Met een kachel of terrasverwarmer en een heleboel dekentjes blijft het lekker warm (3).

Vergeet deze klusjes niet in het najaar

Tuinonderhoud in het najaar is erg belangrijk. De grote klussen kunnen van de checklist af worden gehaald, maar er zijn ook nog een aantal kleine klusjes die je niet mag vergeten. 

  • Onkruid wieden

Onkruid groeit het hele jaar door, dus ook in de herfst. Het groeit weliswaar niet zo snel als in de zomer en daarom is het najaar de perfecte periode om onkruid te gaan wieden. Hierna geniet je een lange tijd van een onkruidvrije tuin. 

  • Potplanten naar binnen halen

Heb je veel potplanten in de tuin of het balkon staan? Haal deze dan het liefst aan het eind van de herfst naar binnen of zet ze neer op een beschutte plek. Deze planten kunnen namelijk niet heel goed tegen vorst.

  • Planten bedekken tegen de vorst

Rozen, bloembedden en een heleboel andere planten zijn gevoelig voor vorst. Bedek deze planten in de winter met rijshout of wikkel de bladeren in met bubbeltjesplastic. Zo vergroot je de overlevingskans. 

  • Sluit waterleidingen af

Waterleidingen en kranen kunnen beschadigen door bevriezing. Zorg ervoor dat je deze leidingen voor de winter afsluit.

Bronnen:

1: https://www.gardena.com/nl/tuin-leven/tuin-magazine/checklist-voor-tuinierswerk-in-de-herfst/

2: https://www.pokon.nl/tips/tips-onderhouden-tuin-herfst/

3: https://www.degroothoveniers.nl/de-onderhoudskalender-voor-uw-tuin/herfst-tuin-najaarsbeurt/?cn-reloaded=1

Comments are disabled.