Op een veilige manier een vuurtje stoken in je tuin

vuurkorf tuin

Als de nachten langer worden en de buitentemperaturen weer aangenamer zijn, stoken veel mensen een lekker vuurtje in de achtertuin. Niets is gezelliger dan op een lenteavond met vrienden of familie rond een vuurtje te zitten. En dan het liefst met een lekker koud biertje in de hand. Het dansende vuur werkt soms bijna hypnotisch, waardoor het een unieke beleving is. Het is een soort oerinstinct dat aanwakkert. Maar in de moderne wereld zijn er een paar dingen om rekening mee te houden, zoals bijvoorbeeld het milieu. Ook de buren en de politie zijn niet altijd even blij met een vuurtje in de achtertuin. Lees dit artikel daarom goed door zodat je straks precies weet wat wel en niet mag.

 

Is vuur stoken strafbaar?

Een vuurtje stoken kan inderdaad strafbaar zijn. Behalve koken, barbecueën, tuinfakkels en een vuurkorf is in feite ieder vuur verboden. Je riskeert zelfs een boete van enkele honderden euro’s als je je niet aan de regels houdt. Sinds 2003 heeft de overheid het verbranden van bewerkt hout, snoeiafval en oud papier verboden. Het gebruik van een barbecue is wel toegestaan, mits het zonder gevaar voor de omgeving gebeurt. Een kleine vuurkorf mag alleen als je uitsluitend onbewerkt en droog hout stookt. Bij het verbranden van bijvoorbeeld geïmpregneerd of geverfd hout komen namelijk zeer schadelijke stoffen vrij, waaronder arseen.

Vuur maken in vuurkorf

Als je een vuurtje in een vuurkorf stookt, doe het dan goed. Het is belangrijk om het op een verantwoordelijke en onschadelijke manier te doen, zodat niemand er last van heeft. Misschien heeft je buurman wel astma of een andere longaandoening, dan is het natuurlijk niet fijn als zijn huis volstroomt met jouw rook. We hebben enkele tips voor je opgeschreven zodat je het perfecte vuurtje kan stoken:

  •     Gebruik alleen maar schoon, droog hout
  •     Stapel het hout losjes op zodat er genoeg zuurstof bij kan
  •     Houd rekening met de windsnelheid en windrichting
  •     Stook geen vuurtje bij mistig of windstil weer, dan blijft de rook hangen

Vuurtje stoken zonder rook

Een geweldig alternatief op de vuurkorf is de vuurpot of vuurschaal. Vuurschalen gebruiken namelijk helemaal geen hout. In plaats daarvan gebruik je een speciaal ontwikkelde brandgel. Deze gel bestaat uit een mengeling van alcohol, water en bindmiddel. Omdat je geen hout verbrandt, produceert een vuurschaal veel minder luchtvervuiling en stank. Het is net zo gezellig maar geeft bijna geen overlast. Ideaal, toch?