Hoe houd je de vijver helder?

tuin vijver helderEen vijver in de tuin is één van de leukste dingen om te hebben. Het geeft een rustgevend gevoel, je kunt er vissen in houden en het staat ook nog eens heel erg leuk. Maar dan moet de vijver natuurlijk wel helder blijven. Iedereen heeft natuurlijk liever een prachtige oase dan een bruine vijver. Het spreekt dus voor zich dat je tot alles bereid bent om je vijver helemaal schoon te maken én te houden. Troebel water is trouwens niet alleen vervelend om naar te kijken, het is ook niet zo goed voor je vissen. Deze hebben baat bij schoon water en houden helemaal niet van vies, bruin of groen water.

Help, mijn vijver is troebel en bruin!

Een troebele of bruine vijver kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is het evenwicht in de vijver verstoord of werkt het filtersysteem niet zoals het moet. Gelukkig is het in de meeste gevallen niet zo moeilijk om het probleem te verhelpen. Maar dan moet je wel goed weten wat het probleem is. Een filter die het nog prima doet vervangen heeft natuurlijk geen nut. De vaakst voorkomende oorzaken van een troebele vijver zijn:

  •     Het water is niet lang geleden ververst
  •     Het filter werkt niet of slecht
  •     De zuurstofplanten werken niet meer
  •     Het is een nieuwe vijver
  •     De zon schijnt de hele dag op de vijver

Bij nieuwe vijvers is het biologische evenwicht nog niet helemaal in balans. Dat zorgt soms voor troebel of verkleurd water. Het duurt een tijdje om deze balans op te bouwen. Wees dus geduldig. Als de vijver de hele dag in de zon staat,  groeien de algen in het water op volle snelheid. Dit zorgt vaak voor een groene kleur en is niet echt mooi. Zorg dus dat de vijver een gedeelte van de dag in de schaduw staat.

Vijver helder houden met filter

Een filter is veruit de beste manier om je vijver helder te houden. Vijverfilters zijn speciaal gemaakt om alle onzuiverheden uit het water te filteren. Een volledig biologisch gebalanceerde vijver heeft in principe geen filter nodig, maar dat komt eigenlijk nooit voor. Om ondanks een suboptimale balans toch een schone vijver te krijgen, gebruik je een vijverfilter. Goede filters maken gebruik van een dubbele filtratie: mechanische filtratie en biologische filtratie. De mechanische filtratie haalt vuildeeltjes uit het water door ze op te vangen met speciale borstels of matten. De biologische filtratie werkt door middel van een filtermateriaal waar heel veel micro-organismen op leven. Deze goede organismen dragen bij aan het biologische evenwicht van de vijver.