Afvalcontainers

Tijdens een grote verbouwing of renovatie wordt er vaak een grote afvalcontainer voor het huis of bedrijfspand op straat geplaatst. Afval wordt daarnaast vaak gelinkt aan het milieuprobleem, de vervuilde wereld en de bijkomende klimaatcrisis. Maar is deze reputatie wel juist? Want is het wel milieuvriendelijk wanneer er bewust met afval wordt omgegaan? In dit artikel geven we antwoord op jouw vragen, zodat je er veel meer over te weten komt.

Afval

Eerst maar even de cijfers: in Nederland produceren we bijna 490 (!) kilo afval per persoon per jaar. Ruim de helft daarvan scheiden we met het inleveren. Hierbij kan je denken aan glas en papier, maar ook aan gft, plastic en drinkpakken. Als afval gescheiden wordt, wordt het gerecycled en dat is goed voor het milieu, omdat het voorkomt dat nieuwe grondstoffen en energie gebruikt moeten worden. Nederland is een van de beste recyclers van Europa. Scheiden is goed, en dat doen we ook massaal, maar kwalitatief stelt het minder voor: afvalverwerkers vinden veel resten van dingen die er niet horen in de bergen die ze doorspitten. En dit moet dan alsnog verbrand worden, wat zonde is.

Verhuizing of verbouwing

Bij een verhuizing of verbouwing komt er voornamelijk veel bouwafval vrij. Dat produceren lukt ons wel: per jaar is dat bijna 22.5 miljoen toen. En als we dit allemaal goed gescheiden inzamelen, kan een heel groot deel daarvan (meer dan 98%) worden gerecycled tot nieuwe bouwproducten. Zo hoeft er dus geen beroep te worden gedaan op nieuwe grondstoffen voor nieuwe bouwproducten. 

Voordelen van een container

Naast de milieuvriendelijkheid van een bouwcontainer, is het tijdens je verbouwing of renovatie ook gewoon heel praktisch een bouw- of grofvuil container voor je huis te hebben staan. Het voornaamste is natuurlijk de omvang: het scheelt je een heleboel ritjes heen en weer naar het aanbiedstation als al je bouwafval in één keer kan worden afgevoerd.  Daarnaast bestaan er natuurlijk ook simpelweg gaan aanhangers ter grootte van een grofvuil of bouwcontainer. Een aanhanger kost je geld, maar zit ook zo vol. Scheelt jouw tijd, en ook weer een heleboel kilometers in de auto. Diverse bedrijven leveren je container, en halen deze na een tijdje ook weer op. Daarnaast hebben ze vaak een perfecte service met een effectieve communicatie met de klant. Dit kan in meerdere situaties erg handig zijn en je een stuk beter helpen!

Wel even op letten

Wanneer je ervoor kiest tijdens je verhuizing, verbouwing of grondige schoonmaak een container te huren, probeer dan wel zo secuur mogelijk met de regelgeving om te gaan. Zo zijn niet alle afvalsoorten geschikt voor de container, en gelden er bepaalde regels als het aankomt op het inzamelen van afval en grofvuil. Raadpleeg het verhuurbedrijf als je het niet zeker weet. Wanneer je het verkeerde afval in de afval container stopt, is de kans groot dat jij de borg niet terugkrijgt. Zorg er daarom altijd voor dat je precies weet welk afval je in de afval container kunt stoppen. 

Comments are disabled.