Zo maak jij je tuin klaar voor het voorjaar

Zodra de eerste tekenen van het voorjaar zich aandienen, begint het bij vele tuinliefhebbers te kriebelen: het is tijd om de tuin voorjaarklaar te maken! Maar waar begin je? En hoe zorg je ervoor dat jouw tuin dit jaar net dat beetje extra krijgt? Hieronder vind je enkele handige én unieke tips om jouw tuin klaar te maken voor het voorjaar. 

Tip 1: Begin met opruimen

Begin als allereerste met het opruimen en schoonmaken van je tuin. Start met het opruimen van bladeren, takken en ander afval dat zich in de winter heeft opgehoopt. Dit zorgt voor overzicht in wat er verder nog moet gebeuren. 

Gebruik dit moment ook om oude, dode plantenresten weg te halen, wat de groei van nieuwe planten bevordert.

Tip 2: Maak je terras en tuinpaden weer toonbaar

Vaak is de bestrating na de winter groen en glad. Pak dit nu aan met milde middelen zoals strooizout, groene zeep, schoonmaakazijn, of een hogedrukspuit. Vermijd agressieve chemische reinigers of chloor, deze zijn schadelijk voor het milieu.

Tip 3: Planten en struiken snoeien

Maart en april zijn de perfecte maanden om te snoeien. Dit advies geldt voornamelijk voor planten en heggen die hun bloeiperiode na juni hebben. Het gezegde “snoeien doet bloeien” klopt als een bus: door oude en dode takken weg te halen, maak je plaats voor nieuwe groei. Elke plant of heg heeft zijn eigen snoei-behoeftes, dus een beetje research vooraf kan geen kwaad.

Tip 4: Weg met onkruid

Niets groeit zo snel als onkruid zodra de zon schijnt en de temperatuur stijgt. Haal het weg voordat het zich verder kan verspreiden. Met de hand onkruid wieden is het effectiefst, maar je kunt ook schoffelen. Doe dit op een zonnige dag, zodat het onkruid, eenmaal uit de grond, door de zon verschroeit en niet terugkomt.

Tip 5: Zorg voor het gazon

Bij temperaturen van 5 tot 7 graden begint gras al te groeien. Een vroege maaibeurt in het voorjaar is dus aan te raden. Heb je last van mos? Ga dan na het maaien aan de slag met een verticuteerhark om mos en onkruid uit je gazon te verwijderen. Zaai en bemest je gazon daarna goed, zodat het weer sterk en groen wordt, en kale plekjes zich vullen met fris, nieuw gras.

Extra tip: Bemesting is belangrijk

Niet alleen je gazon, maar de hele tuin kan wel wat extra voeding gebruiken in het voorjaar. Zo help je planten, heggen, en struiken om na de winter weer kracht te verzamelen.

Tip 6: Vernieuw je tuin

Als je tuin eenmaal voorjaarsklaar is, waarom dan niet iets nieuws toevoegen? Eind april is ideaal voor het planten of zaaien van nieuw groen, omdat de grond dan lekker opgewarmd is. 

Overweeg het creëren van een buitengevoel met een nieuwe veranda of pergola, of misschien zelfs een heel nieuw terras. Goed om te weten: op dergelijke tuinverbeteringen geldt vaak een verlaagd btw-tarief van 6%. Zoek voor meer informatie hierover op betrouwbare bronnen online.

Tip 7: Geen groene vingers? Kies voor een hovenier!

Heb je zelf geen groene vingers, of geen tijd om je tuin klaar te maken voor het voorjaar? Schakel dan een hovenier in. Eén van de belangrijkste werkzaamheden van hoveniers is tuinonderhoud. Je kunt een hovenier inschakelen voor eenmalig tuinonderhoud, maar je kunt ook kiezen voor een onderhoudsabonnement. De hovenier voert dan periodiek onderhoud uit aan je tuin.

Comments are disabled.