appelboom

De meeste mensen maken zich niet zo zorgen over de bomen in de tuin, en misschien herken jij jezelf daar ook wel in. Bomen krijgen vaak zelfs het minste aandacht van alle planten in de tuin. Toch is het wel belangrijk om bomen goed in de gaten te houden, ze kunnen namelijk ziek worden, en dat wil je voorkomen. Na het lezen van dit artikel weet jij hoe je zieke bomen kunt herkennen en wat je daaraan kunt doen.

Onderzoek de omgeving

Ook al is het lastig om een zieke boom te herkennen, je kunt wel een aantal dingen onderzoeken. Wanneer je het idee krijgt dat de boom ziek is, kun je allereerst de omgeving bekijken. Zijn er meerdere bomen aangetast of is dit de enige? Kijk bijvoorbeeld eens of de boom voldoende licht, water en voedingsstoffen binnen krijgt. Als ze dit niet hebben worden ze zwak en gevoelig voor ziektes, schimmels en insecten. Ook kan een boom worden beïnvloed door een nieuwe tuinaanleg of een verbouwing, het is dan ook van belang om hiervoor een expert in te schakelen. Daarnaast kunnen bomen ook infecties krijgen door vandalisme, zoals het kerven in bomen. 

Stel de problemen vast

Hier kun je jezelf een aantal punten afvragen. Merk je verschil in kleur of groei? Dode bladeren bijvoorbeeld kunnen een schadepatroon zijn. Ook zwarte of bruine wortels kunnen een signaal van probleem vormen. Kijk ook eens naar de wondjes van takken en de stam die ontstaan door onweer, vuur of grasmaaiers. Pas wanneer bomen verzwakken of een wondje hebben worden schimmels actief. Dit kan zo ernstig uitpakken dat de boom helemaal wordt uitgehold door de schimmel. Ook insecten kunnen schade aan de boom veroorzaken, maar dit vormt niet een heel groot probleem. Pas wanneer insecten in grote hoeveelheden de boom toetakelen is het tijd om een expert in te schakelen. 

Behandelen 

Omdat ziektes erg besmettelijk zijn, is snel ingrijpen de enige manier om de ziekte tegen te houden. Vooral in broeierig weer zal de ziekte zich ontzettend snel verspreiden. Twijfel jij na het lezen van dit artikel over de gezondheid van de boom in jouw tuin? Dan raden we je altijd aan om de hulp van een expert in te schakelen. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Groentechniekklomp.nl, waar professionals een passend advies geven. Helaas zijn niet alle ziektes te bestrijden en kan een boom niet altijd meer worden genezen, waardoor het kappen van de boom de enige optie is.

 

Comments are disabled.