Wateroverlast voorkomen in tuin

Misschien wist je het al, maar een derde van het tuinoppervlak in Nederland is versteend. Een groene tuin ziet er niet alleen mooier uit, maar is ook beter voor de leefbaarheid en het klimaat. Stenen houden namelijk warmte vast en dit is een van de redenen dat het in steden een stuk warmer kan worden dan in landelijke gebieden. Bovendien kunnen tegeltuinen voor wateroverlast zorgen. Nu de regen steeds met bakken uit de hemel lijkt te komen, is het belangrijk om je tuin hierop voor te bereiden. Wij geven je drie tips voor wateroverlast voorkomen in de tuin (1).

Meer groen in de tuin

Een mooie groene tuin is zowel fijn voor jou als voor je leefomgeving, maar dit betekent niet dat je alle tegels hoeft te verwijderen. Door meer groen in de tuin toe te voegen, voorkom je plassen en kan het water na een fikse regenbui veel gemakkelijker weglopen. Afhankelijk van hoe groot je tuin is, zou je ongeveer 40 tot 50% van de tuin onverhard kunnen laten. Uiteraard is er nog ruimte voor een mooi terras, maar kijk altijd goed naar hoe je de tuin het beste kunt indelen. Niet alleen loopt het water beter weg in een groene tuin, ook heb je minder snel last van de warmte. Stenen houden namelijk warmte vast terwijl bomen en planten juist verkoelend werken (2).

Meer onverharde gedeelten

Er zijn een aantal goede alternatieven voor stenen in de tuin. Je zou bijvoorbeeld grind kunnen gebruiken of kies voor een groen gazon om wateroverlast te voorkomen.

  • Grind

Wil je zonder tegels een looproute creëren? Gebruik grind of split! Dit geeft niet alleen een strakke en moderne look, maar is ook helemaal waterdoorlatend. 

  • Gazon

Een gazon is erg geschikt om wateroverlast te voorkomen. Water zakt namelijk gemakkelijk weg in het gras. Heb je geen tijd of zin om regelmatig te grasmaaien? Kies dan voor kunstgras: niet te onderscheiden van echt gras, maar net iets makkelijker te onderhouden. 

  • Borders 

Je kunt ervoor kiezen om verhoogde of lage borders aan te leggen. Wil je niet dat je planten gaan lijden onder de wateroverlast? Kies dan voor hoge borders. Heb je geen groene vingers? Geen zorgen, er zijn een heleboel makkelijke planten die weinig tot geen verzorging nodig hebben. 

  • Tegels weglaten

De makkelijkste manier om meer onverharde grond te creëren, is door een aantal tegels weg te halen. Op deze manier creëer je niet alleen een speels effect, maar loopt het regenwater ook nog eens veel makkelijker weg. 

Wateroverlast voorkomen met een regenton

Wateroverlast voorkomen met regenton

Een regenton vangt regenwater op, zodat er minder in het riool terecht komt. Hiermee wordt de riolering ontlast en voorkom je wateroverlast op straat en in de tuin. Het opgevangen water kun je vervolgens effectief gebruiken in droge periodes. Je hebt het vast wel gemerkt, maar in Nederland krijgen we steeds vaker te maken met extreem droge periodes. Het komt dan ook steeds vaker voor dat we de planten en het gazon moeten sproeien. Door het water in de regenton hiervoor te gebruiken, bespaar je jaarlijks honderden liters water. Bovendien is regenwater beter voor de tuin dan het water uit de kraan (3).

Terras opnieuw tegelen

Het is misschien een grote klus, maar door tegels opnieuw te leggen kun je wateroverlast in de toekomst voorkomen. Het is belangrijk dat de tegels met brede voegen worden gelegd. Regenwater krijgt daardoor de kans om tussen de tegels weg te lopen. Je hoeft je geen zorgen te maken over onkruid. Tegenwoordig is er namelijk voegsel verkrijgbaar dat geen onkruid, maar wel regenwater doorlaat. Daarnaast is het mogelijk om de tegels eventueel te laten ophogen of aflopen. In sommige gevallen loopt de tuin of het terras af in de richting van het huis. Regenwater kan dan snel een probleem worden. Zorg ervoor dat de tegels altijd van het huis af lopen (2).

Wateroverlast voorkomen met de bodemstructuur

Wist je dat de bodem ook kan zorgen voor wateroverlast? Denk bijvoorbeeld aan kleigrond. Door het aanpakken van de bodemstructuur kun je wateroverlast voorkomen. Spit er bijvoorbeeld zand of compost door, zodat regenwater beter weg kan lopen. Ook is het een optie om gaten te maken en deze op te vullen met grind. Check ook altijd even de bovenlaag van de bodem. Als deze uitgedroogd of verhard is, is deze veel minder waterdoorlatend (2).

Klimaatvriendelijke bestrating

Ben jij geen tuinliefhebber? Of heb je het liefst je tuin vol tegels, maar wil je toch rekening houden met wateroverlast en het klimaat? Het is niet noodzakelijk om alle bestrating te verwijderen; je kunt namelijk ook kiezen voor klimaatvriendelijke bestrating. Zo zijn er tegenwoordig speciale stenen met een T- of H-vorm, waarmee je ruimte creëert voor gras of planten. Het is ook mogelijk om terrastegels te combineren met grind. Zo creëer je genoeg ruimte om regenwater te laten wegzakken (4).

Bronnen:

1: https://www.ad.nl/wonen/ruim-een-derde-van-de-tuinen-bestaat-uit-tegels-risico-op-wateroverlast~a047fa76/

2: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/10-tips-tegen-wateroverlast-in-de-tuin/

3: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/een-regenton-is-handig-in-natte-en-droge-tijden/

4: https://www.bestratingsweb.nl/blog/hoe-maak-je-een-tuin-met-terrastegels-klimaatvriendelijk

Comments are disabled.