Herfstbladeren laten liggen

Het is al een tijdje herfst en dit betekent korte dagen, meer regen en een hoop herfstbladeren in de tuin. Heb jij ook de neiging om de hark of bladblazer uit de schuur te halen? Bladeren in de tuin zien er misschien niet zo mooi uit, maar ze zijn wel degelijk ergens goed voor. Dus laat de bladblazer dit jaar maar in de schuur staan en laat de natuur zijn gang gaan!

Oké het is misschien niet zo handig als er een dikke laag natte bladeren bij je op de stoep ligt. Je wilt natuurlijk niet uitglijden. Deze blaadjes kun je gewoon weghalen, maar je hoeft ze niet weg te gooien. 

Herfstbladeren werken als een soort compost

Een hoopje herfstbladeren in de tuin ziet er misschien een beetje rommelig uit, maar het biedt verschillende voordelen. De bladeren zijn namelijk perfect om te gebruiken als compost. Stop de blaadjes in een plastic zak en stamp ze goed aan. Prik er een paar gaatjes in en zet de zak vervolgens een tijdje weg. Het volgende seizoen kun je de compost gebruiken om de bodem te beschermen en te verbeteren. Je hoeft dus geen compost meer aan te schaffen en je bent ook nog eens duurzaam bezig. Win-win! (1).

Bescherming van de grond

Herfstbladeren werken niet alleen goed als compost, ze beschermen je planten ook tegen de kou. De bladlaag zorgt namelijk voor bodembescherming en voorkomen dat gevoelige wortels bezwijken in de winter. Bovendien voorkomt een laagje bladeren dat de grond uitdroogt door de zon. Natuurlijk schijnt de zon ook in de lente en zomer, maar dan krijgen de planten vaak bescherming van andere bladeren of struiken (1).

Dus strooi gerust het hoopje bladeren dat je hebt opgeraapt van de stoep uit tussen de planten. Zo zijn deze de gehele winter beschermd tegen de zon én de vorst. 

Er groeit minder onkruid

Onkruid verwijderen is alles behalve leuk, maar helaas is het een terugkerend klusje. Wist je dat herfstbladeren onkruid verminderen? Nog een reden om ze dus lekker te laten liggen! Aangezien de bladeren de bodem beschermen, krijgt onkruid nauwelijks kans om te groeien. In het voorjaar zul je dus niet veel hoeven te wieden. Bovendien waaien de blaadjes na verloop van tijd gewoon weg en hoef je deze dus ook niet op te ruimen. Scheelt je een hoop werk. 

Let op: zorg er wel voor dat de laag met blaadjes niet te dik wordt. Houd ongeveer een dikte van 10 centimeter aan. Te veel bladeren kunnen namelijk ziektes veroorzaken en dit is natuurlijk niet goed voor de planten in je tuin. 

Meer beestjes en insecten in je tuin

Bladeren zorgen voor leven in de tuin. Er leven namelijk allerlei nuttige insecten en andere kleine beestjes op en tussen de blaadjes die belangrijk zijn voor een gezonde tuin. Blaadjes, takken en mos zorgen misschien niet voor het mooiste effect, maar het zijn ontzettend goede schuilplekken voor insecten en vogels. Zo huppelen Merels graag rond in een hoopje bladeren op zoek naar eten. Maar ook egels en padden zoeken naar beschutting. Je creëert als het ware een kleine dierentuin in je eigen tuin (2). 

Waarom je geen bladblazer moet gebruiken

Houd je van een opgeruimde tuin? Dan is het heel verleidelijk om de bladblazer uit de schuur te halen. Maar wat je ook met de bladeren wilt doen, expert Maarten Bruns van IVC Natuureducatie adviseert om nooit een bladblazer te gebruiken. Het is dan wel een handig tuingereedschap, maar het is eigenlijk overbodig. Bladblazers zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Ze stoten namelijk stikstofoxiden, fijnstof en koolmonoxide ui. Dus wil je ze toch graag weghalen? Doe dit dan gewoon met een hark of schep. 

Haal herfstbladeren wel van het gazon en de vijver af

Herfstbladeren kunnen dus gewoon blijven liggen in de tuin, maar vergeet het verdere tuinonderhoud niet. Je bent helaas niet helemaal van het blad vegen af. Het gazon heeft namelijk wél licht en lucht nodig in het najaar. Een hoop blaadjes zorgt ervoor dat het gazon geen zuurstof meer krijgt en dus zal verstikken. Dus als er bladeren op liggen, kun je deze er het beste af halen. Gooi deze blaadjes echter niet weg, maar strooi ze uit over je planten.

Pas ook op met bladeren in de vijver. Afgevallen blad kan namelijk voor grote problemen zorgen. Zo wordt het zuurstofgehalte bijvoorbeeld te laag en dit is uiteraard niet goed voor vissen en andere dieren in de vijver. Een paar drijvende blaadjes doen niet veel kwaad, maar hele hopen blad kun je er het beste uitscheppen met een netje.

Staat er een boom of struik in de buurt van de vijver? Overweeg dan om een net over de vijver te spannen. Zo waaien er geen herfstbladeren meer in het water (3).

Bronnen:

1: https://www.nu.nl/wonen/6164897/lekker-laten-liggen-herfstbladeren-zijn-nuttig-voor-de-tuin.html

2: https://www.weer.nl/nieuws/2020/blaadjes-8-redenen-om-ze-lekker-te-laten-liggen

3: https://tuinseizoen.com/pas-op-met-bladeren-in-de-vijver/

Comments are disabled.