Verbrand hout als mest gebruiken

houtskool tuin mest

houtskool tuin mestDe laatste jaren wordt duurzaam tuinieren steeds populairder. Het groenafval composteren in plaats van weggooien en zelf een moestuintje aanleggen bijvoorbeeld. Dat is natuurlijk een geweldige vooruitgang. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar het geeft ook een bevredigend gevoel. In de tuin werken is bovendien erg goed tegen stress. Even onthaasten en lekker aan je eigen groentes werken, heerlijk is dat. Een vraag die we heel vaak tegenkomen is of je as uit de houtkachel in de tuin kunt gebruiken. Het antwoord daarop is: ja, maar let wel op waar en wanneer je het gebruikt. Ook zijn niet alle houtsoorten hiervoor geschikt. As van zacht hout zoals dennenbomen, lindebomen of populieren zijn minder goed, terwijl as van hardhout zoals ceder juist wel heel erg goed is.

Houtskool als meststof

Houtskool of as bestaat voornamelijk uit kalium. Kalium is naast stikstof en fosfor één van de drie belangrijke meststoffen voor planten. As uitstrooien in de tuin kan dus een goed idee zijn, maar niet altijd. Als je tuinaarde weinig kalium bevat is het een handige toevoeging. Dan moet je echter wel zeker weten dat je tuin kaliumarm is, anders verstoor je de balans door teveel kalium toe te voegen. Hier kom je achter door je tuinaarde te laten testen door een laboratorium. Ook is houtas erg basisch en de toevoeging aan je tuinaarde verandert dus zeker de Ph-waarde. Het heeft dus geen nut om het rond planten te strooien die van een zure grond houden, zoals frambozen.

 

Kortom: als je de waardes van jouw tuinaarde niet kent raden we aan om niet teveel houtas in de tuin te gebruiken. Het is beter om het toe te voegen aan je composthoop. Sprenkel dan zo nu en dan een laagje houtas over een laag compost heen. Niet te veel want dan verandert de zuurgraad van de composthoop.

Houtas samenstelling

Houtas bestaat dus voornamelijk uit kalium. Maar daarnaast zitten er ook nog andere stoffen in die goed zijn voor planten. Het bevat ook nog de fosfor en calcium. Fosfor is een andere meststof en kalk is een mineraal. We bespreken per stof wat de voordelen ervan zijn.

Kalium

 •     Zorgt voor stevigheid in de plant
 •     Verhoogt de weerstand tegen plagen, ziektes en droogte
 •     Zorgt voor een goede vochtbalans in de plant
 •     Bevordert wortelvorming

Fosfor

 •     Bevordert de wortelontwikkeling voor jonge planten
 •     Zorgt voor een goede bloei, zaadvorming en rijping
 •     Maakt de oogst langer houdbaar
 •     Bevordert de groei van knollen bij knolgewassen

Calcium

 •     Is belangrijk voor de voedselopname van de plant
 •     Speelt een rol bij een aantal chemische reacties in de plant
 •     Verbetert de bodemstructuur
 •     Bevordert de opname van meststoffen op zure gronden

Houtas tegen slakken

Een laatste tip die we je mee willen geven is dat houtas goed werkt tegen slakken. Slakken houden hier namelijk helemaal niet van. Strooi dus een beetje houtas in een cirkel rond de plant en de slakken ontwijken de plant voortaan. Doe dit opnieuw na een regenbui, omdat de houtas door de regen wegspoelt. Het werkt prima als bestrijder en is een vriendelijker alternatief dan slakkengif.

Tips

Comments are disabled.