fiets

Het grootste gedeelte van de planten hebben een wortelsysteem. Deze wortels verbinden de plant met de grond. Deze band is cruciaal voor een gezond leven van de plant. Planten worden het liefst niet verstoord en zijn zeer gevoelig voor schade aan hun wortelsysteem. Is het dan wel mogelijk om een plant te verplaatsen? En is het wel verstandig? Het antwoord is: ja, in principe kun je een plant verplaatsen. Maar niet alle planten kunnen hier even goed tegen. Verplanten brengt namelijk erg veel stress met zich mee en dat zie je direct aan de plant. Kleine bomen, struiken en vaste planten reageren meestal vrij goed op een verplanting. Aan de andere kant kunnen gevoelige planten, zoals bijvoorbeeld tomaten, juist heel slecht tegen een verhuizing.

Kun je bloeiende planten verplaatsen?

Ja, het verplanten van een plant die in bloei staat is mogelijk. Het is wel beter om te wachten tot na de bloeiperiode. Tijdens de bloei is een plant namelijk net iets gevoeliger dan anders. Net als bij een zwangere vrouw is de hormoonbalans in de plant anders en dus reageert de plant ook anders. Het gebeurt dan soms dat de plant alle bloemknoppen laat vallen. Dan heeft ze meer energie over om met de verplanting om te gaan. Verplanten gaat het beste wanneer de plant in rust is. Dat is bij de meeste planten in de herfst.

Groenblijvende struiken verplanten

Struiken en heesters laten zich over het algemeen gemakkelijk verplanten. Let er wel goed op dat je het wortelsysteem zo min mogelijk aantast. Een plant heeft dikke en dunne wortels die beide andere functies hebben. Dikke wortels houden de plant stevig op de plaats, terwijl dunne wortels juist zorgen voor de aanvoer van water en voedingsstoffen. Deze dunne wortels zijn heel erg delicaat én extra belangrijk. Graaf daarom ruim om de plant heen en trek niet te hard aan de plant. Maak de aarde los en probeer rustig de plant uit de grond te wippen.

Fruitbomen verplanten, kan dat?

Ja, in principe is een fruitboom verplaatsbaar. Het vergt echter wel enige planning. Je moet namelijk ongeveer twee jaar voor het verplanten beginnen met het treffen van voorbereidingen. Zodra de herfst begint steek je rondom de boom de wortels door, ongeveer waar de kruin van de boom ophoudt. Hierdoor spoor je de boom aan om een compacte wortelkluit te maken. Het jaar daarop herhaal je dit, pas het jaar dáárna is de boom klaar om te verplanten. Dit proces zorgt ervoor dat het wortelsysteem van de boom sterk genoeg is de stress aan te kunnen.

Comments are disabled.