Mollen uit de tuin verjagen

tuin mollen graven

tuin mollen graven

Als tuinliefhebber hecht je waarschijnlijk veel waarde aan je gazon. Bij een goed grasveld horen natuurlijk geen molshopen. De mollen in de tuin verwijderen is dan de grootste prioriteit. Maar natuurlijk laten we het beestje liever leven. Dus wat doe je als je geen mollenval wilt plaatsen? Gelukkig zijn er ook diervriendelijke manieren om mollen te verjagen. Je kunt bijvoorbeeld mollen verjagen met bepaalde planten die een geur verspreiden waar de mol niet van houdt.

Mollen bestrijden met water

Het verjagen van mollen door hun gangenstelsel vol te laten lopen met water werkt helaas niet. Al dat graven van de gangen maakt de grond namelijk erg los waardoor het water gemakkelijk wegsijpelt. Dat is ook wel logisch want anders zou de mol na een hevige regenbui al in de problemen raken. De mol verjagen met water heeft dus geen zin. Maar wat werkt dan wel?

Mollen verjagen met knoflook

De mol heeft een extreem goede neus. Die heeft hij ook hard nodig, want een mol is zo goed als blind. Onder de grond heb je natuurlijk geen ogen nodig, er komt immers toch geen licht. De mol baant zich dus een weg door de grond aan de hand van geur en gevoel. Door dit goed ontwikkelde reukorgaan is de mol erg gevoelig voor sterke geuren. Hij houdt dus niet van stinkende dingen zoals knoflook. Zorg er wel voor dat je de stukjes knoflook goed kneust, waardoor de werkzame stof allicine vrijkomt. Graaf daarna de molshoop een beetje uit zodat je de knoflook goed in het gangenstelsel kunt leggen. Doe dit bij iedere molshoop die je vindt. Zo krijgt de mol zeker last van de geur. Je kunt ook andere sterke geuren gebruiken zoals bijvoorbeeld ui, mottenballen, eucalyptus of terpentine.

Carbid om mollen te bestrijden

Je kent carbid vast wel van de jaarwisseling. Vooral in de landelijke streken is het carbidschieten nog steeds mateloos populair. Maar carbid kan ook gebruikt worden om mollen uit de tuin te verjagen. Als carbid namelijk met water in contact komt, komt er acetyleen vrij. Acetyleen is een gas met een zeer penetrante geur, nog veel erger dan knoflook of terpentine. De mol heeft een gigantische hekel aan deze geur en zoekt dus zo snel mogelijk een ander plekje om te wonen. Je moet de molshoop een beetje open graven en een paar brokjes carbid in het gangenstelsel leggen. Als de grond nat is begint het vaak meteen met sissen. Dat is het gas dat vrijkomt. Is de grond droog? Voeg dan zelf een beetje water toe. Het liefst doe je dit bij alle molshopen in de tuin, zodat het gas diep in het gangenstelsel doordringt.

Tips

Comments are disabled.