De maatschappij vergroent. Steeds meer mensen willen duurzamer leven door zoveel mogelijk te recyclen, op de fiets naar het werk te gaan en een eigen moestuintje aan te leggen. Wij vinden dat een geweldige ontwikkeling. Bovendien is er niets rustgevender dan lekker in je eigen moestuin te werken aan je zelfgekweekte groente en fruit. Een zaadje tot volwaardige plant zien uitgroeien door jouw harde werk is echt ongelooflijk bevredigend. En het is nog eens veel lekkerder dan bij de supermarkt ook. Als je veel verschillende planten zaait verliest je vrij snel het overzicht. Hoe houd je je eigen moestuin duidelijk en overzichtelijk? Wij geven je de drie handigste moestuintips voor beginners mee.
Een overzichtelijke moestuin begint klein
Een beginnende moestuinier zet vaak vol zelfvertrouwen heel hoog in. Aardappelen, groene bonen, rode kool, bosbessen en aardbeien; de hele groente- en fruitafdeling wordt direct geplant. Dat is natuurlijk een geweldig streven, maar voor een beginner zorgt dit direct voor veel chaos. Iedere plant heeft andere verzorging, voeding en aandacht nodig en voor de onervaren tuinier is dat vaak te veel van het goede. Het is beter om klein te beginnen. Plant bijvoorbeeld eerst een paar gemakkelijk te groeien groenten, zoals aardappelen, uien en prei. Zo wen je eerst in alle rust aan de verzorging van je moestuin en plantjes.
Gebruik naamplaatjes voor je moestuin
Als je klaar bent om wat meer verschillende groente- en fruitsoorten te planten is het handig om naamplaatjes te gebruiken. Vooral als je planten nog maar kleine plantjes zijn, lijken ze heel erg op elkaar. Het is dan soms erg lastig om ze uit elkaar te houden. Door naamplaatjes te gebruiken weet je van iedere plant altijd precies welke soort het is. Als je het creatief aan wilt pakken hebben we wel een leuk huis-tuin-en-keukenideetje voor je. Schrijf de soort met een watervaste stift op een ijscostokje en druk die naast het plantje in de grond.
Deel je moestuin op in sectoren
Als je écht veel soorten groente en fruit in je moestuin neerzet is het handig om je tuin op te delen in sectoren. Wat voor sectoren en hoe groot, dat mag je helemaal zelf bepalen. Deel je tuin bijvoorbeeld op in secties van een vierkante meter en houdt schriftelijk bij welke planten in welk vak staan. Zo houd je zelfs de grootste moestuinen gemakkelijk overzichtelijk. Een ander leuk ideetje is om het per gerecht in te delen. Maak bijvoorbeeld eens een aparte sector voor de groentesoep, eentje voor de salsasaus en een sector voor de fruitsalade. Als van tevoren bedenkt wat je met je eigen oogst wilt doen, blijf je nooit zitten met overtollig groente en fruit.