Januari tuinkalender

Januari is een rustige maand. Ook in de tuin hoeft er niet zoveel te gebeuren, toch? Er valt meer te doen dan je wellicht denkt. Ondanks de koude temperaturen en de grijze lucht is het misschien zelfs prettig om even in de tuin bezig te zijn. Er zijn een aantal leuke winterklussen die je kunt uitvoeren in de eerste maand van het jaar. In de januari tuinkalender delen we tips voor het onderhouden van je tuin in de winter. De wintertuin is namelijk net zo mooi als de zomertuin. 

Het gazon onderhouden: een makkelijk taakje

Ben je ook zo blij dat je de grasmaaier een tijdje in de schuur kunt laten staan? In januari hoef je eigenlijk niet naar het gazon om te kijken: het gazon is als het ware in winterslaap. Het meeste onderhoud is pas nodig in het voorjaar. In januari is het belangrijk om het gazon zo weinig mogelijk te belasten. Loop daarom niet over het gras heen wanneer het vriest. Is het gras bedekt met sneeuw? Laat dit lekker liggen. De sneeuw dient namelijk als een soort van isolatie en beschermt het gazon tegen de vrieskou. Maar ook dan geldt: loop er niet overheen (1).

Kan ik het gazon maaien in januari?

We adviseren om het gazon niet te maaien in januari. Want zodra het kwik daalt onder nul is het gras ontzettend gevoelig. Geef het gazon zo veel mogelijk rust en start pas weer met maaien in het voorjaar.

Bloemen planten in januari: kan dat?

Tuin in januari

We krijgen vaak de vraag of je nog wel planten kunt planten/verhuizen/verpotten in januari. Het antwoord is heel simpel: zolang het niet vriest, kun je bloemen en bollen blijven planten. Maak de koude wintermaanden iets gezelliger door viooltjes of laurier in een plantenbak te planten. Bovendien is het ook mogelijk om bomen te planten als het niet vriest. Zorg er echter voor dat je wintergevoelige planten pas in het voorjaar plant (1).

Planten beschermen bij vorst

Tuinplanten hebben over het algemeen geen bescherming nodig in de winter, maar er zijn uitzonderingen. Planten in pot zijn bijvoorbeeld gevoelig voor vorst en wind. Zorg ervoor dat je wintergevoelige planten goed afdekt of zet ze eventueel binnen neer. 

Struiken, planten en fruitbomen snoeien

Wil je je tuin alvast voorjaarsklaar maken? Dit doe je door struiken, planten en fruitbomen alvast te snoeien. Dit is erg handig aangezien je in de lente waarschijnlijk wel meer tuinklusjes hebt. Houd er wel rekening mee dat je niet snoeit als het vriest. Dit kan alleen bij iets zachter weer. Dus begin alvast met borderplanten terug knippen en de knotwilg en/of appelboom snoeien (2). 

Januari onderhoud: huur alvast een hovenier in

Wil je de tuin op de schop nemen? Januari is de perfecte maand om een hovenier te zoeken. Zoals je misschien wel weet hebben hoveniers het tegenwoordig erg druk; je kunt er dus maar beter vroeg bij zijn. Een hovenier helpt je bij het maken van een beplantingsplan, maar dit kun je natuurlijk ook zelf doen. Zo weet je in het voorjaar precies welke planten en bloemen je in het tuincentrum moet halen. Vergeet ook niet om plannen te maken voor de moestuin!

Bovendien is nu de ideale tijd om reparaties uit te voeren. Misschien heb je nog een kapot hekje of een wiebelige schutting staan? Aangezien er nu niet zoveel planten groeien, heb je de ruimte om hekken en schuttingen te repareren. 

Zaaien in de kas

Een kas beschermt plantjes perfect tegen de regen en kou. Maar, zoals veel mensen misschien denken, kun je niet alle planten laten overwinteren in de kas. In een onverwarmde kas vriest het namelijk net zo hard als buiten. Een tuinkas is perfect voor in het tuinseizoen, maar ook in de wintermaanden kun je al een aantal gewassen of plantjes zaaien. Zaai bijvoorbeeld de eerste ijsbergsla, radijs, uien en spinazie. Vriest het overdag of krijg je te maken met nachtvorst? Dek dan het zaaibed af met een vliesdoek en dan moet het helemaal goed komen (3). 

Een tip van ons: de ramen van de kas kunnen in januari vies of besneeuwd zijn. Zorg dat deze schoon zijn voor optimale lichtinval. 

Tips voor je tuin in de winter

Er zijn dus nog genoeg leuke tuinklusjes te doen. Je hoeft je dus zeker niet te vervelen in januari. Heb je er na het onderhouden van het gazon, bloemen planten en zaaien in de kas nog geen genoeg van gekregen? Dan hebben we nog een aantal leuke winterklussen voor je (4). 

  • Inventariseer welke planten er gaan bloeien in je tuin en kijk wat er nog mist. Maak nu alvast een lijstje, zodat je alvast zaadjes kunt bestellen.
  • Geef wat extra aandacht aan de vogels in je tuin. Vogels vinden namelijk steeds minder geschikte voedselplekken. Hang bijvoorbeeld een zadenmix op aan de boom. 
  • Help egels de winter door. Doe dit door een beschut plekje in de tuin te maken met bladeren en takjes of maak een egelhuis van een omgekeerde doos. Dit vinden kinderen ook vaak leuk om te doen. 

Bronnen:

1: https://www.tuinen.nl/tuinkalender-januari/

2:  https://www.vtwonen.nl/tuinieren/onderhoudskalender/onderhoudskalender-januari/

3: http://moestuinbeginnen.nl/zaaien-in-de-kas/

4: https://buitenleven.nl/leuke-dingen-voor-je-tuin-in-januari/

Comments are disabled.