hangbank in tuin

Stel je hebt een mooie nieuwe tuin aangelegd. Een mooi terras, een mooie groene mat, een nette schutting, een handige overkapping met schuurtje en mooie planten. Maar hoe zit het eigenlijk met de schade en diefstal rondom mijn tuin? In deze blog van Woonverzekeringspakket.nl vind je praktische informatie over de woonverzekering in relatie tot de tuin.

hangbank in tuin

Inboedelverzekering en opstalverzekering

De woonverzekering bestaat in de basis uit een inboedel- en opstalverzekering. Kort gezegd dekt de inboedelverzekering alle “losstaande” zaken in huis. Denk aan de TV, gereedschap, een tablet, smartphone, servies, enzovoort. De opstalverzekering biedt alle onroerende zaken die vast staan. Denk aan het huis zelf, de muren, het dak, enzovoort.

Beide verzekeringen zijn niet verplicht. Toch heeft vrijwel iedereen wel een inboedelverzekering. De opstalverzekering wordt vaak alleen afgesloten als je een koopwoning hebt. Voor huurwoningen geldt vaak dat de verhuurder verantwoordelijk is voor schade aan het huis.

Hoe zit het dan met mijn tuin?

Jouw tuin kan je onderverdelen in een stukje “inboedel” en een stukje “opstal”. Hieronder lees je welke zaken onder welke verzekering vallen:

bloemen

Inboedelverzekering en de tuin

De inboedelverzekering dekt alle “losse” onderdelen in de tuin. Je moet dan eigenlijk denken aan alle zaken die je – wanneer je zou verhuizen – kunt oppakken en meenemen.

  • bomen
  • planten
  • struiken
  • het terras
  • tuinmeubels
  • vlaggenstokken
  • was die aan de waslijn hangt
  • opgeslagen spullen in de tuinschuur

Opstalverzekering en de tuin

Een deel van de tuin is ook verzekerd via de opstalverzekering. Je moet dan denken aan schade aan een bijgebouw. Denk aan een schuurtje of overkapping in de tuin. Schuttingen zijn bij sommige verzekeraars wel meeverzekerd en bij andere weer niet. Raadpleeg ook de polisvoorwaarden van jouw verzekering.

Let op met spullen die je buiten laat liggen. Wanneer een iPad of speelgoed onbeheerd in de tuin ligt, en het gestolen wordt, dan is de kans groot dat de inboedelverzekering niet uitbetaald. Dit is anders wanneer je de spullen binnenhuis hebt liggen. Let ook op met fietsen in de tuin. Zet ze altijd op slot. Als de fietsen worden gestolen terwijl ze niet op slot staan is er vaak sprake van nalatigheid en draait u zelf op voor de kosten.

Comments are disabled.