warmtepomp

Wanneer je in je tuin zit, wil je natuurlijk niet te maken hebben met ongewenste geluiden. En dat geldt ook voor de buren. Een punt waar vaak over getwijfeld wordt bij het aanschaffen van een warmtepomp is het geluid daarvan. Maakt een warmtepomp echt zoveel geluid? In dit artikel vertellen we je hier meer over.

Verschillende soorten warmtepompen

Om meer te weten te komen over het geluid van een warmtepomp, is het eerst belangrijk om iets meer te vertellen over de soorten warmtepompen. Over het algemeen zijn vier soorten warmtepompen te onderscheiden:

  • Lucht/water warmtepomp: een lucht/water warmtepomp haalt hernieuwbare energie uit de lucht. De warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitenunit.
  • Water/water warmtepomp: een water/water warmtepomp maakt gebruik van bodemwarmte (aardbodem en grondwater) en zet de warmte uit de bodembron om in energie voor het verwarmen en koelen van je woning. Deze warmtepomp bestaat ook uit een binnen- en buitenunit met daarbij een bodembron.
  • Ventilatielucht/water warmtepomp: een ventilatielucht/water warmtepomp heeft alleen een binnenunit en maakt gebruik van de warmte ventilatielucht die je mechanische ventilatiesysteem uit je woning of appartement blaast.
  • Hybride warmtepomp: een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel op gas. Deze warmtepomp bestaat ook uit een buiten- en binnenunit.

Maken warmtepompen veel geluid?

Op de vraag of warmtepompen veel geluid maken, is geen algemeen antwoord te geven. Dit is namelijk niet alleen afhankelijk van het type warmtepomp, maar ook het merk. De NIBE warmtepompen behoren bijvoorbeeld tot de stilste in de markt. Deze hebben bovendien een speciale silent mode zodat je er ‘s nachts binnen ook geen last van hebt. Bij de ventilatielucht/warmtepompen is het wel belangrijk om aandacht te schenken aan een goede geluidsisolatie in het kanalensysteem.

Wat veroorzaakt het geluid?

Wat veroorzaakt het geluid van de warmtepompen dan? Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de compressor. En bij een ventilatiewarmtepomp of lucht/water warmtepomp veroorzaakt de ventilator van de warmtepomp het meeste geluid.

Welke warmtepomp kies je dan?

Welke warmtepomp het meest geschikt is voor jouw woning, is afhankelijk van verschillende factoren. Het is daarom belangrijk om een installateur met verstand van zaken naar jouw woning te laten kijken en op basis daarvan een advies uit te brengen. Zo weet je zeker dat je de juiste oplossing hebt voor jouw woning.

Comments are disabled.