Groene aanslag is een veelvoorkomend probleem in de tuin, maar wat is het precies? Het is een dunne laag aanslag die vaak op tegels, stenen, houten vlonders en andere buiten-oppervlakken te vinden is. Deze aanslag ontstaat door de groei van algen, mossen en schimmels, en komt voor in vochtige, schaduwrijke en vaak organisch rijke omgevingen.
Het is niet alleen minder mooi in de tuin, maar kan ook verraderlijk zijn. Groene aanslag kan de oppervlakte enorm glad maken. In deze blog behandelen we hoe je groene aanslag effectief verwijdert, en hoe je groei van aanslag in de toekomst kunt voorkomen.
Wat zijn de oorzaken van groene aanslag?
De belangrijkste veroorzakers van groene aanslag zijn micro-organismen zoals algen, mossen en schimmels. Deze organismen gedijen goed in vochtige en schaduwrijke omgevingen. De aanwezigheid van organisch materiaal, zoals bladeren of takken, versnelt de groei van deze organismen, omdat ze dienen als voedselbron.
Vaak komt groene aanslag voor op plekken waar weinig zonlicht komt, zoals noord georiënteerde muren, buitenvloeren in de schaduw van bomen of op een dak waar water moeilijk kan weglopen. Groene aanslag groeit namelijk uitermate goed op plekken waar water zich ophoopt of waar het moeilijk weg kan stromen. Algen en mossen houden van schaduw omdat deze plekken minder snel uitdrogen. Hier zul je dan ook sneller groene aanslag aantreffen.
Groene aanslag verwijderen in 7 stappen
Het verwijderen van groene aanslag hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het is wel belangrijk om te werken met milieuvriendelijke middelen. Kies de juiste aanpak, afhankelijk van het oppervlak. Hier presenteren we een stappenplan voor het efficiënt en verantwoord verwijderen van groene aanslag.
- Verzamel benodigde materialen: je hebt een harde borstel, water, een emmer en eventueel een milieuvriendelijk reinigingsmiddel zoals azijn of groene zeep nodig. Een hogedrukreiniger kan ook handig zijn voor grotere oppervlakken.
- Verwijder losse bladeren en vuil: begin met het verwijderen van bladeren, takken en ander organisch materiaal van het oppervlak. Dit voorkomt dat er nog meer voedingsbodem voor de aanslag ontstaat en maakt de reiniging effectiever.
- Maak een reinigingsoplossing: meng water met een mild reinigingsmiddel. Natuurlijke middelen zoals azijn, groene zeep of citroensap zijn uitstekende opties.
- Schrob de oppervlakte: gebruik een harde borstel om het aangetaste oppervlak grondig te schrobben. Dit helpt om de algen, mossen of schimmels los te krijgen van het oppervlak.
- Spoel het oppervlak af: als je een hogedrukreiniger gebruikt, stel deze dan in op lage druk om schade aan het oppervlak te voorkomen. Spoel het oppervlak goed af met water om alle resten van het reinigingsmiddel te verwijderen.
- Herhaal indien nodig: bij hardnekkige aanslag kan het nodig zijn om de stappen opnieuw uit te voeren. Herhaal 2 keer of meer tot het schoon is.
- Droog het oppervlak: zorg ervoor dat het oppervlak goed opdroogt. Dit voorkomt dat er opnieuw groene aanslag groeit op vochtige plekken.
Groene aanslag voorkomen
Hoewel het misschien niet mogelijk is om groene aanslag volledig te voorkomen, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om de groei ervan te beperken. Door deze maatregelen in je tuin toe te passen, kun je het ontstaan van groene aanslag aanzienlijk vertragen.
Zorg voor goede ventilatie en beluchting: voorkom stilstaand water door voldoende luchtcirculatie rondom oppervlakken te bevorderen. Dit kan door het snoeien van bomen en struiken die het zonlicht blokkeren en het tijdig afvoeren van bladeren en ander organisch materiaal.
Verwijder organisch materiaal: bladeren, gras en ander organisch materiaal bieden een ideale voedingsbodem voor algen en mossen. Het is belangrijk om regelmatig het terrein op te ruimen, zodat er geen voedingsstoffen voor de micro-organismen voorhandig zijn.
Zorg voor afwatering: goede afwatering is cruciaal om te voorkomen dat water zich ophoopt op je terras, oprit of op andere plekken. Zorg voor schone dakgoten en creëer een goed aflopend tuinpad.
Zonlicht bevorderen: zorg dat je op schaduwrijke plekken zoveel mogelijk zonlicht laat doordringen. Dit kun je doen door bomen of struiken te snoeien die voor te veel schaduw zorgen.
Gebruik bodembedekkers: in tuinen kun je bodembedekkers zoals grind of boomschors gebruiken om te voorkomen dat het oppervlak te veel vocht vasthoudt. Hiermee beperk je de groei van groene aanslag.
Vakman nodig?
Groene aanslag in de tuin is een vervelend maar veelvoorkomend probleem. Het kan niet alleen rommelig overkomen, maar ook riskant zijn door het gladde oppervlak dat het geeft. Als je de groene aanslag liever professioneel wilt laten verwijderen kun je hiervoor ook een hoveniersbedrijf inschakelen. Dan verwijderen deze vakspecialisten al je groene aanslag en heb je weer een begaanbare en opgeruimde tuin.