halfverharding tuin

Een tuin vol tegels niks voor jou? En te veel planten ook niet? Er is nog een andere manier waarmee je je tuin kunt bedekken. Halfverharding is een verzamelnaam van steensoorten en natuurproducten die je kunt gebruiken om (een gedeelte van) je tuin te bedekken. Aan het gebruik van halfverharding zitten verschillende voordelen, die noem ik hieronder:

Variatie

Doordat halfverharding een breed begrip is, kun je veel variatie in je tuin brengen. Je hoeft nu namelijk niet meer ieder terrasdeel of pad te bestraten. Dat staat niet alleen erg gezellig, het is ook net even wat anders dan gewoon bestrating. Grind is een vorm van halfverharding, maar ook houtsnippers, split en schelpen vallen onder deze noemer.    

Waterdoorlatend

Het grote nadeel van een tuin vol tegels is dat dit zorgt voor een slechte waterafvoer. Het water kan namelijk niet door de tegels heen de grond in. Het gevolg is dat het water op de tegels blijft liggen. Door halfverhardingen toe te passen in je tuin, zorg je voor een betere afwatering. Het water kan namelijk wel door dit type tuin bedekker heen de grond in. Hierdoor kan het best nuttig zijn om een aantal delen in je tuin te bedekken met halfverharding of gras. 

Vormen creëren

Een ander voordeel van halfverharding is dat je hiermee makkelijker ronde vormen in je tuin kunt brengen. Als je dit met tegels zou willen doen, dan vergt dat aardig wat precisie met het slijpen van je tegels. Een stuk makkelijker is om gebruik te maken van halfverharding. Omdat halfverharding los ligt kun je hiermee gemakkelijk een vorm creëren. Wel moet je hierbij opletten dat je het goed opsluit in die bepaalde vorm. Hiervoor kun je dan kantopsluitingen gebruiken.    

Eenvoudige reparatie 

Halfverharding is makkelijk te repareren. Het kan voorkomen dat na een tijdje een gedeelte van de verharding is beschadigd. Dit kun je dan gemakkelijk aanvullen met een nieuwe lading. Dit gaat een stuk gemakkelijker dan dat je bijvoorbeeld een kapotte tegel moet vervangen. 

Goedkoper

Over het algemeen is halfverharding een vrij goedkope manier van tuin bedekking in vergelijking tot andere verharding. In eerste instantie omdat het materiaal goedkoper is, maar ook omdat je het in de meeste gevallen zelf aan kunt leggen. Bij bestrating komt toch wel wat vakkennis kijken en daar moet je maar net zin in hebben. 

Ben je dus van plan om binnenkort je tuin aan te pakken? Denk dan zeker ook aan het gebruik van halfverharding. 

Comments are disabled.