Tuin voorjaarsklaar maken

De lente staat weer voor de deur. Nog maar heel eventjes wachten en we kunnen weer genieten van langere dagen en meer zon. Maar dit betekent ook dat je de tuin weer in moet. Het is nu namelijk de perfecte tijd voor tuinonderhoud. Jij wilt straks toch ook kunnen genieten van het heerlijke zonnetje in een mooi opgeruimde tuin? Dan zul je nu toch echt even aan de bak moeten. Met deze tips maak je je tuin, gazon en terras snel en eenvoudig voorjaarsklaar.  

1. Het vervelendste klusje: onkruid weghalen

We beginnen maar gelijk met het vervelendste klusje: onkruid weghalen. Door de hogere temperaturen komt het onkruid snel te voorschijn. Zorg ervoor dat je tuin niet volledig onder het zevenblad of de paardenbloemen komt te staan en start snel met het wieden. Naast het onkruid ga je ongetwijfeld losse blaadjes, takken en ander tuinafval vinden. Nu je toch bezig bent, kun je dit net zo goed gelijk opruimen. Opgeruimd staat netjes!

2. De tijd om te snoeien

Nu je de tuin netjes hebt opgeruimd, is het tijd om te snoeien. Maart is de perfecte maand om bijvoorbeeld rozen en hortensia’s te snoeien, maar ook kun je gerust de haag, struiken en bomen bijknippen (1). Door op het juiste moment te snoeien, bevorder je de groei van planten en struiken. Je krijgt er dus straks in het nieuwe seizoen veel voor terug. 

Maar let op: snoei niet te veel takken weg. Bijvoorbeeld de hortensia kun je prima tot de bodem terugsnoeien, maar als je te veel takken weghaalt, groeit de plant minder goed.  

3. Gazon voorjaarsklaar maken

Misschien heb je het al gemerkt; het gazon begint weer te groeien. Wist je dat gras al bij temperaturen van 5 graden begint te groeien? Het wordt dus al bijna tijd voor de eerste maaibeurt. Het is belangrijk dat je pas begint met maaien als de vorstperiode voorbij is, anders kan het gazon namelijk erg beschadigen. Je kunt er ook voor kiezen om bij de eerste maaibeurt de messen op een hogere stand in te stellen, zo weet je zeker dat het gras mooi blijft (2).

Na de eerste maaibeurt is het tijd om het gras te bemesten. Het gazon kan namelijk wel wat extra voeding gebruiken om te herstellen van de koude wintermaanden. Bemest het gras vroeg in het voorjaar (maart of april) en je zult zien dat het gazon een prachtige groene kleur krijgt. Doe dit het liefst vlak voor een regenbui. Dan trekt de mest sneller in de grond. 

Tuin voorjaarsklaar maken

4. Bloembollen zaaien en planten

Kun je ook niet wachten op een tuin vol vrolijke bloemen en planten? Zomerbloeiende planten kun je het beste in het voorjaar planten, zodat je er juni of juli al van kunt genieten. Plant de bollen zodra de nachtvorst voorbij is, anders kunnen ze namelijk doodgaan. Voorjaarsbloeiers zoals tulpen en narcissen plant je in het najaar, vanaf september tot december (3).

Bloembollen kun je zowel in de grond als in potten planten. Het is belangrijk dat je een diepe pot kiest met een gat onderin, zodat het water kan weglopen. Kies voor een pot die minimaal drie keer de hoogte van de bloembol heeft en dan komt het helemaal goed. En het leuke is; je kunt gaan nadenken over welke bloemen je met elkaar wilt combineren. Het is natuurlijk mogelijk om dezelfde bloembollen en zaadjes te zaaien, maar hoe leuk is het om verschillende soorten in dezelfde pot te planten. Zo creëer je nog meer gezelligheid in je tuin. 

5. Terras voorjaarsklaar maken

De groene aanslag op de terrastegels is vast niet te missen. Dit wil je natuurlijk graag verwijderen voordat je weer volop gebruik gaat maken van het terras. Ook schoonmaken hoort bij het voorjaarsklaar maken van de tuin. Pak de hogedrukspuit erbij en gebruik een beetje schoonmaakazijn en water. Zo heb je de tegels binnen no-time weer schoon. Gebruik vooral geen chloorwater bij het reinigen van de tegels of schuttingen. Dit middel is namelijk erg slecht voor het milieu. 

Ook de tuinmeubelen kunnen weer uit de schuur gehaald worden. Maak ze schoon of stofvrij en zet ze dan weer op hun oude vertrouwde plekje. Nu kan de lente echt beginnen. 

Alvast goed voorbereid zijn op de zomer? 

Heb je groene vingers en kan je geen genoeg krijgen van de tuinklusjes? Of is je tuin al helemaal voorjaarsklaar? Gelukkig is er nog veel meer te doen in de tuin. Zo kun je de tuin bijvoorbeeld een ware make-over geven met nieuwe tuinmeubelen of accessoires.

  • Koop nieuwe tuinmeubelen voor in de tuin. Zo zijn nu bijvoorbeeld loungebanken van pallets helemaal in.
  • Geef bestaande meubels een grote schoonmaakbeurt of koop nieuwe kussens voor een compleet nieuwe look.
  • Zorg dat je het gazon regelmatig maait in de lente en zomer.
  • Wist je dat vogels het hele jaar door voedsel kunnen gebruiken? Maak bijvoorbeeld een speciaal voederplekje voor de vogels in je tuin. 

Op zoek naar inspiratie of handige tuintips? 

> Lees hier waar je op moet letten bij het kopen van tuinmeubelen

> Opblaasbare jacuzzi kopen? Dit zijn de voor- en nadelen

Bronnen:

1: https://www.tuinen.nl/maak-je-tuin-lenteklaar/

2: https://www.damhuisbestratingen.nl/blog/tuin-lente-klaar-maken/

3: https://www.groei.nl/tuin/tuinkalender/de-10-meest-gestelde-vragen-over-bloembollen

Comments are disabled.