De basis van multiplex

Multiplex is een populair plaatmateriaal die goed te gebruiken is in veel verschillende bouwprojecten. In dit artikel heb ik van alles opgeschreven wat je eventueel zou moeten weten voordat je overgaat op het aanschaffen van multiplex platen.

Multiplex plaat

Een multiplex plaat is een plaat die is opgebouwd uit meerdere houtfineerlagen die kruislings op elkaar verlijmd zijn. Deze verschillende lagen worden bij elkaar gehouden door houtconstructielijm, welke zorgen voor de stevigheid van het materiaal. Van origine werd er pas van multiplex gesproken wanner een plaat uit vijf of meer fineerlagen bestond. Bestond een plaat uit drie fineerlagen, dan werd dat een triplexplaat genoemd. Tegenwoordig wordt dit onderscheid niet meer gemaakt en worden de termen een beetje door elkaar gebruikt.

Eigenschappen van multiplex

Multiplex is populair, mede door de natuurlijke uitstraling en het vlakke karakter. Met deze platen kan je voor een strakke afwerking zorgen. Daarnaast werken de platen niet onder invloed van temperatuurwisselingen of vocht. Door de manier waarop een multiplex plaat wordt gemaakt trekken de platen, in tegenstelling tot massief hout, niet krom. Bepaalde platen kunnen dan ook in vochtige ruimtes of zelfs buiten toegepast worden. Dit wordt dan watervast multiplex genoemd. Echter zijn deze platen niet bestand tegen water. Watervast verlijmde multiplex heeft een watervaste verlijming, ook wel exterieur of WBP verlijmd genoemd. Hoewel de verlijming watervast is, wat dat nog niet per definitie zeggen dat de platen geschikt zijn voor buitentoepassing. Gelukkig staat er vaak op de site van de leverancier waar je het wil bestellen of de platen wel of niet geschikt zijn voor buiten en of ze echt watervast zijn.

Multiplex dikte

Multiplex of triplex is verkrijgbaar in verschillende diktes, uitlopend van 3,6 mm tot 40 mm. Welke dikte je nodig hebt is afhankelijk van waarvoor je het wil gebruiken. Zo zijn diktes tussen de 22 tot 30 mm goed te gebruikten voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Maar wanneer je een plaat meer wil gebruiken voor decoratieve doeleinden, kan je het beste kijken naar diktes tussen de 6 en 10 mm. Toch zijn populaire multiplex diktes onder andere multiplex 12 mm en multiplex 18 mm.

Nog vragen?

Als je nou precies wil weten welke multiplex je nodig hebt voor jouw project, kan ik je aanraden om eens op de site van Sleiderink Bouwmaterialen te kijken. Zij hebben een groot assortiment aan multiplex platen voor zowel binnen als buiten toepassingen. Daarnaast hebben ze productspecialisten die kunnen helpen met vragen of dingen waar je tegenop loopt tijdens het kiezen voor de juiste platen.

Comments are disabled.