behoort-een-haag-in-een-moderne-tuin

Een goed onderhouden groenblijvende haag heeft verschillende toepassingen in de tuin. De haag kan dienen als afscheiding, lawaai en ongewenste inkijk tegen te houden en natuurlijk is een haag op zichzelf al een aantrekkelijk element. Een groenblijvende haag biedt ook het hele jaar door beschutting aan wilde dieren in de tuin, zoals vogels, wat vooral in de wintermaanden belangrijk is. Sommige groenblijvers leveren ook bloemen en bessen, die als voedselbron dienen voor vogels, bestuivers en andere wilde dieren.

Wat ons betreft is het antwoord op de vraag ‘Behoort een haag binnen een moderne tuin’ relatief eenvoudig: Ja. Een haag past mooi binnen een moderne tuin.

Welke haagplanten passen er binnen een moderne tuin?

De haagplanten moeten worden gekozen met het oog op het doel van de haag, voordat je beslist is het goed om te bedenken waarom je deze wilt planten. Een voorbeeld: de meeste mensen verwachten dat windbreekhagen, schermen en privacy hagen het hele jaar door bescherming of privacy bieden. Dat betekent dat de planten die voor hagen worden gebruikt wintergroen en dicht moeten zijn. Niet elke plant heeft deze eigenschappen. 

Er zijn honderden soorten hagen en heesters zijn, wat het kiezen van de juiste soort een uitdaging maakt. Er zijn ook verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste soort, zoals de grootte van de tuin en de beschikbare ruimte. 

Als je weet wat voor soort haag je voor jouw tuin wilt, bijvoorbeeld een haag voor meer privacy, meer schaduw, of een laagblijvende haag, kun je daar je zoekopdracht op richten. 

Een taxus altijd is een goed idee

Een van de meest bekende haagplanten is de taxus magnifiek, ideaal voor privacy hagen. De taxus staat bekend als een langzaam groeiende haag, maar groeit toch gemiddeld 20-40 cm per jaar en kan wel een hoogte bereiken van wel 8 meter. Met snoeien houd je deze Taxus op de gewenste hoogte van bijvoorbeeld 2 meter. het duurt dus even voordat je écht kunt genieten van je privacy, maar na een aantal jaar heb je met de taxus een dichte haag. Ook kun je voor een snelgroeiende haagplant kiezen, zoals de Leylandii. Snelgroeiende hagen zijn een kosten- en tijdbesparende manier om een volwaardig onderdeel van jouw tuin te creëren. Al onze hagen hebben een gemiddelde groeisnelheid van 40-60 cm per jaar. Voor je het weet is jouw haag op de gewenste hoogte en heeft de tuin een totaal ander aanzien gekregen.

Kies je voor een taxus voor jouw haag of kies je toch voor de ligusterhaag wondermooi? Dan is het volgende feit goed om te weten, dit wordt vaak overgeslagen, en niet veel mensen weten hiervan: kluit- en naakte haagplanten worden in de volle grond gekweekt en kunnen alleen worden gerooid wanneer ze in rust zijn, omdat dit proces het wortelsysteem verstoort. Rooien in de winter, wanneer de wortels in rust zijn, zorgt ervoor dat het wortelstelsel zo weinig mogelijk wordt verstoord, wat resulteert in een hoog slagingspercentage wanneer de planten opnieuw worden geplant.

Het planten van snelgroeiende hagen is ook een prachtige manier om meer wilde dieren naar de tuin te lokken, omdat ze voedsel en beschutting bieden aan vogels.

Comments are disabled.