'Verzorgen van kamerplanten

Vind jij ook dat planten onmisbaar zijn in het interieur? Ze maken het huis niet alleen gezelliger, maar zijn ook goed voor de luchtvochtigheid. Houden de planten het op een of andere manier nooit lang vol bij jou thuis? We doen ons best, maar soms lukt het ons gewoon niet om een plant lang in leven te houden. Maar ook als je geen groene vingers hebt, kun je heel goed een huis vol planten hebben. Met onderstaande tips voor het verzorgen van kamerplanten kan er niks meer mis gaan! 

Zet de kamerplanten op de juiste plek neer

De plaats is een van de belangrijkste aspecten bij het verzorgen van kamerplanten. Elke plant heeft zijn eigen voorkeuren: de ene staat het liefst in de volle zon, terwijl de ander liever op een plek in de schaduw staat. Er is een geschikte plant voor iedere ruimte in huis, maar elke kamerplant heeft licht nodig. Een plant zet lucht, water en licht om in glucose. Deze glucose gebruikt de plant om te kunnen groeien en te overleven. Als een plant te weinig licht krijgt, wordt er geen glucose aangemaakt en zal de plant langzaam doodgaan. Dus op welke plek je de kamerplant ook wilt zetten, het is belangrijk dat er altijd een raam aanwezig is (1).

Geef niet te veel water: belangrijk bij het verzorgen van kamerplanten

Het lijkt misschien makkelijk, maar toch geven we planten vaak te veel of te weinig water. De juiste hoeveelheid water verschilt per plant en het is helemaal niet zo gek dat je niet weet hoeveel water je planten in huis nodig hebben. De meeste kamerplanten hebben één keer in de week water nodig, maar er zijn ook soorten die het beste groeien als de grond vochtig blijft. Bij cactussen en vetplanten mag je de grond best een tijdje uitdrogen, maar bij tropische planten (bijvoorbeeld de bananenplant en Monstera) moet je dit zo veel mogelijk vermijden (2). 

Een tip van ons: voel eens met je vingers aan een blaadje. Voelt deze droog aan? Dan is het tijd om de plant water te geven. 

Heb je wel eens aan plantenvoeding gedacht

Een plant heeft lucht, water en licht nodig om te kunnen groeien, maar kamerplanten hebben ook af een toe een boost nodig. Geef daarom eens in de zoveel tijd plantenvoeding. Dit zorgt ervoor dat je plant nieuwe groei ontwikkelt, weerbaar is en er gewoon veel beter uit ziet. Het type plantenvoeding verschilt per soort, dus check van tevoren of je de juiste voeding hebt aangeschaft om vervelende verrassingen te voorkomen. Geef je kamerplanten vanaf maart extra voeding en geef vooral niet te veel. Een druppel per twee weken is meer dan genoeg (3).

Verzorgen van kamerplanten: houd de plant schoon

Om kamerplanten zo lang mogelijk mooi te houden, is het belangrijk om de plant regelmatig schoon te maken. In de natuur wordt een plant schoongespoeld door de regen, maar in huis is dit niet het geval. Dus pak je Swiffer erbij en haal deze langs de bladeren om stof te verwijderen. Bovendien raden we aan om oude en dode blaadjes te verwijderen. Dit ziet er niet alleen beter uit, maar is ook beter voor de plant. Op deze manier kan de plant zich namelijk focussen op de gezonde bladeren. Maar pas op: verwijder het liefst niet te veel blaadjes in de winter, dan is de plant namelijk een stuk kwetsbaarder dan de rest van het jaar (4).

Gebruik je de juiste pot?

Planten kunnen snel groeien en hierdoor is het regelmatig nodig om kamerplanten te verpotten. Maar wanneer doe je dit? De lente is een goed moment om planten te verpotten. In deze periode komen de kamerplanten namelijk weer tot leven. Kies het liefst niet voor een pot die een stuk groter is dan de oude pot. Dit kan er namelijk voor zorgen dat overtollig water zich onderin de pot opbouwt, waar de plant niet bij kan. Daarnaast neem je het liefst een pot met gaten onderin. Op deze manier kan overtollig water uit de pot lopen en loop je minder risico dat je plant verdrinkt (5).

Bovendien is het belangrijk om je kamerplanten niet te vaak te verplaatsen. Dit kan namelijk stress veroorzaken. Ja, ook planten ervaren stress. Af en toe je planten naar het licht draaien kan natuurlijk geen kwaad, maar verplaats ze niet elke maand naar een andere ruimte. 

Hippe kamerplanten van dit moment

Kan jouw interieur nog wel een aantal leuke planten gebruiken? Dit zijn de drie populairste kamerplanten volgens de tuintrends van dit moment:

  • Bananenplant

De Bananenplant kan niet ontbreken in je interieur. Dit is misschien wel de meest populaire kamerplant van dit moment. De plant ziet er niet alleen mooi uit, maar kan ook erg groot worden: tot wel twee meter!

  • Pannenkoekenplant

De Pannenkoekenplant, ook wel Pilea genoemd, ziet er niet alleen hip uit, maar heeft ook een luchtzuiverende werking. Deze plant was vooral populair in de jaren 70, maar is nu weer helemaal terug van weggeweest.

  • Alocasia Zebrina

De Alocasia Zebrina lijkt op een kruising tussen een zebra en een olifant en wordt ook wel Olifantsoor genoemd. De stelen hebben namelijk leuke zebra strepen en de bladeren lijken op de oren van een olifant. Het is een echte eyecatcher in je interieur. 

Lukt het je met deze tips voor het verzorgen van kamerplanten niet om ze in leven te houden? Dan kun je altijd nog voor kunstplanten kiezen. Deze zien er net zo mooi uit en zijn tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden. 

Bronnen:

1: https://www.intratuin.nl/inspiratie/kamerplanten-in-huis

2: https://roomed.nl/7-tips-voor-het-verzorgen-van-planten-in-huis/

3: https://www.intratuin.nl/inspiratie/plantenvoeding-voor-kamerplanten

4: https://www.fonq.nl/inspiratie/tips-advies/kamerplanten-5-tips-om-ze-in-leven-te-houden/1527/

5: https://www.intratuin.nl/inspiratie/kamerplanten-verpotten

Comments are disabled.